Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru gradat

GRADÁT2, -Ă, gradați, -te, adj. 1. (Despre aparate, instrumente etc.) Împărțit în grade (3). 2. Care suie sau coboară treptat, care are loc, se produce într-o succesiune ascendentă sau descendentă. – V. grada.
GRADÁT2, -Ă, gradați, -te, adj. 1. (Despre aparate, instrumente etc.) Împărțit în grade (3). 2. Care suie sau coboară treptat, care are loc, se produce pe rând, într-o succesiune ascendentă sau descendentă. – V. grada.
GRADÁT2, -Ă, gradați, -te, adj. 1. (Despre seara de măsură a unor aparate) Prevăzut cu diviziuni care servesc la citirea indicațiilor instrumentului. 2. Care se mărește sau se micșorează treptat, care se suie sau se coboară încetul cu încetul. Pămîntul se lăsa la vale în costișe și pripoare gradate. ODOBESCU, S. III 195. ♦ (Adverbial) Treptat. Omenirea a intrat în calea care o duce gradat cătră perfecția sa. BĂLCESCU, O. II 9.
GRADÁT adj., adv. 1. adj., adv. v. treptat. 2. adj. v. succesiv.
GRADÁT adj., s. (MIL.) galonat.
GRADÁT, -Ă adj. 1. Exprimat în grade. ♦ Care are o gradație; care are marcate gradele, unitățile de măsură. 2. (Mil.; și s.m.) (Militar) care are un grad superior celui de soldat și inferior ofițerului. [< grada].
GRADÁT, -Ă adj. 1. exprimat în grade. ◊ care are o gradație; care are marcate gradele, unitățile de măsură. 2. treptat, progresiv, succesiv. 3. (și s. m.) (militar) care are un grad superior celui de soldat și inferior ofițerului. (< grada)
GRADÁT1 ~tă (~ți, ~te) 1) v. A GRADA. 2) și adverbial Care crește sau descrește treptat. /v. a grada
gradat a. 1. care are diviziuni marcate: instrument gradat; 2. care merge treptat: curs gradat; 3. care a obținut un grad militar sau universitar.
*gradát, -ă adj. (lat. gradatus). Împărțit în grade: linie gradată. Care înaintează pe grade, treptat: curs gradat. S. m. Soldat distins printr’un grad, vorbind de caporalĭ și subofițerĭ (V. trupete). Adv. În mod gradat, treptat: a înainta gradat.
GRADAT adj., adv. 1. adj., adv. progresiv, treptat, (înv.) scăriș. (Dezvoltare ~; se dezvoltă ~.) 2. adj. succesiv, treptat. (O înșiruire ~.)
GRADAT adj., s. (MIL.) galonat.

Gradat dex online | sinonim

Gradat definitie

Intrare: gradat (adj.)
gradat 1 adj. adjectiv