Dicționare ale limbii române

5 definiții pentru friulană

FRIULÁN, -Ă, friulani, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația din provincia Friuli-Venezia Giulia (nord-estul Italiei) sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține provinciei Friuli-Venezia Giulia sau friulanilor (1), care se referă la provincia Friuli-Venezia Giulia ori la friulani. ♦ (Substantivat, f.) Ramură a limbii retoromane vorbită de friulani. [Pr.: fri-u-] – Din fr. frioulan.
FRIULÁNĂ s. f. Ramură a limbii retoromane vorbită în nord-estul Italiei. ◊ (Adjectival) Limba friulană. [Pr.: fri-u-] – Din fr. frioulan.
friulánă (idiom) (fri-u-) s. f., g.-d. art. friulánei
friulánă s. f. (limba) (sil. fri-u-), g.-d. art. friulánei
FRIULÁNĂ (FURLÁNĂ) s. f. (< it. friulano < fr. frioulan): dialect, ramură estică a limbii retoromane, vorbită în nord-estul Italiei, în ținutul Friuli, pe cele două maluri ale râului Tagliamento până la Marea Adriatică (la începutul secolului al XIX-lea era folosită și la Triest) de o populație de patru sute de mii de oameni. Există și în țara noastră vorbitori de friulană, veniți încă din a doua jumătate a secolului trecut. Astăzi sunt trei colonii la Greci, în Țara Hațegului și la Craiova, în total 100 de familii. Toți sunt bilingvi, unii chiar trilingvi (v. retorománă).

Friulană dex online | sinonim

Friulană definitie

Intrare: friulană
friulană substantiv feminin
  • silabisire: fri-u-