Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru frigiană

FRIGIÁN, -Ă, frigieni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană originară sau locuitor din Frigia. 2. Adj. Care aparține Frigiei sau frigienilor (1), privitor la Frigia ori la frigieni. ◊ Bonetă frigiană = bonetă purtată în Antichitate de sclavii eliberați și adoptată în timpul Revoluției Franceze din 1789-1794 ca simbol al libertății. [Pr.: -gi-an] – Din fr. phrygien.
FRIGIÁN, -Ă, frigieni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Locuitor al Frigiei. 2. Adj. Care aparține Frigiei sau populației ei, privitor la Frigia sau la populația ei. ◊ Bonetă frigiană = bonetă purtată în antichitate de sclavii eliberați și adoptată în timpul Revoluției Franceze din 1789-1794 ca simbol al libertății. [Pr.: -gi-an] – Din fr. phrygien.
FRIGIÁN, -Ă, frigieni, -e, adj. Care aparținea Frigiei sau locuitorilor ei. Cîntările sclavilor frigieni... trec, risipite și dureroase. GALACTION, O. I 341. ◊ Bonetă (neobișnuit cușmă) frigiană = bonetă purtată în antichitate de sclavii eliberați și adoptată în timpul revoluției franceze din 1789 ca simbol al libertății. Se mișc’ batalioane a plebei proletare, Cu cușme frigiene și arme lucitoare. EMINESCU, O. I 62. – Pronunțat: -gi-an.
frigián (-gi-an) adj. m., s. m., pl. frigiéni (-gi-eni); adj. f., s. f. frigiánă, pl. frigiéne
frigián s. m., adj. m. (sil. -gi-an), pl. frigiéni (sil. -gi-eni); f. sg. frigiánă, g.-d. art. frigiénei, pl. frigiéne
FRIGIÁN, -Ă adj. Bonetă frigiană = bonetă purtată în antichitate de sclavii eliberați și adoptată în timpul revoluției franceze ca simbol al libertății. [Pron. -gi-an. / < fr. phrygien].
FRIGIÁN, -Ă adj., s. m. f. (locuitor) din Frigia. ◊ (s. f.) limbă indo-europeană veche, înrudită cu traca, cunoscută din inscripțiile cu caractere grecești. ♦ bonetă ~ă = bonetă cu vârful ascuțit întors spre față, purtată în antichitate de sclavii eliberați și adoptată în timpul Revoluției Franceze din 1789 ca simbol al libertății. (< fr. phrygien)
frigian n. bonet frigian, fes roșu țuguiat, emblema Republicei franceze din 1793: cu cușme frigiene și arme lucitoare EM.
*frigián, -ă s. și adj. Din Frigia. Bonetă frigiană, un fel de bonetă roșie țuguĭată, emblema republiciĭ franceze la 1793 și azĭ.
frigián adj. n. (În sintagma) Glas frigian = o altă denumire a glasului III în muzica bisericească psaltică, glas care folosește scara enarmonică agem, având pe „zo” ifes și pe „vu” diez. – Din gr. frighios.

Frigiană dex online | sinonim

Frigiană definitie

Intrare: frigiană
frigiană substantiv feminin
  • silabisire: -gi-an