Dicționare ale limbii române

7 definiții pentru damaschinat

damaschinát1 sn [At: PONTBRIANT, D. / Pl: ~uri l E: damaschina] (Înv) 1-3 Damaschinare (1-3).
damaschinat2, ~ă a [At: PONTBRIANT, D. / Pl: ~ați, ~e / E: damaschina] 1 (D. oțel sau fier) Care are la suprafață un aspect moarat. 2 (D. unele obiecte metalice, mânerele unor arme) Care prezintă ornamente din încrustații de fire de argint sau aur. 3 (D. mobile) Îmbrăcat în damasc (1).
DAMASCHINÁT, -Ă, damaschinați, -te, adj. 1. (Rar; despre mobile) Îmbrăcat în damasc. 2. (Despre cuțite, casete etc.) Incrustat cu firicele de aur sau de argint. ♦ (Despre oțeluri sudate) Care prezintă la suprafață desene în formă de vine șerpuitoare sau ramificate, asemănătoare cu cele făcute în trecut la săbiile din Damasc. – V. damaschina.
DAMASCHINÁT, -Ă, damaschinați, -te, adj. 1. (Rar; despre mobile) Îmbrăcat în damasc. 2. (Despre cuțite, casete etc.) Încrustat cu firicele de aur sau de argint. ♦ (Despre oțeluri sudate) Care prezintă la suprafață desene în formă de vine șerpuitoare sau ramificate, asemănătoare cu cele făcute la săbiile de odinioară din Damasc. – Din fr. damasquiné.
DAMASCHINÁT, -Ă, damaschinați, -te, adj. (Rar, despre mobile) Îmbrăcat în damasc. Se trînti pe o canapea damaschinată. DELAVRANCEA, S. 113.
DAMASCHINÁT adj. (Rar) 1. Îmbrăcat în damasc. 2. Încrustat cu firicele de aur sau de argint. [Cf. fr. damasquiné].
damaschinat a. (fier sau oțel) încrustat cu aur sau argint.

Damaschinat dex online | sinonim

Damaschinat definitie

Intrare: damaschinat
damaschinat adjectiv