Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru zolomâzdră

SĂLĂMÎ́ZDRĂ, sălămîzdre, s. f. (Și în forma solomîzdră) Salamandră. Cocostîrcul... este o pasere foarte folositoare, curățind împrejurimea... de șerpi, solomîzdre, șoareci, broaște. MARIAN, O. II 332. Salamandrele... poporul le cunoaște sub numele de solomîzdre. ȘEZ. II 71. ◊ Fig. Acea voce... nu era a lui, ci a unei sălămîzdre otrăvite și reci care era în el, ascunsă adînc de tot în cuta cea mai lăuntrică a inimii. DUMITRIU, B. F. 34. – Variantă: solomî́zdră s. f.
SĂLĂMẤZDRĂ, sălămâzdre, s. f. (Pop.) Salamandră. [Var.: solomîzdră s. f.] – Gr. salamandra.
sălămâzdră, sălămâzdre, s.f. (pop.) salamandră.
* salamándră f., pl. e (lat. vgr. salamándra, d. pers. semender). Zool. Un fel de batracian de forma și mărimea șopîrlelor (lacerta salamandra): ceĭ vechĭ credeaŭ că salamandra nu arde în foc. – Pop. sălămîzdră, solomîzdră, șuliméndriță și șulumîndriță.
sălămî́zdră și solomî́zdră V. salamandră.
sălămấzdră, sălămâzdre, (solomâzdră), s.f. – (reg.; pop.) Salamandră, batrician cu pielea netedă, neagră, pătată cu galben. În Maramureș, întâlnim mai multe specii cu acest nume: salamandră de uscat (Salamandra salamandra), care trăiește în pădurile întunecate și umede de fag, îndeosebi pe malul pâraielor sau lângă izvoare (în Munții Rodnei, pe valea Slătioara, pe Vaser) și salamandră de munte (Triturus alpestris, Laur), pe Vaser, Pasul Gutâi, Munții Maramureșului, Munții Rodnei (Ardelean, Beres, 2000). – Din gr. salamandra (Tiktin, cf. DER; DLRM).
zolomấzdră, s.f. – (reg., zool.) Salamandră. Animal batrician, mai mic decât șopârla, cu picioare scurte, cu pielea neagră pătată cu galben; trăiește în locuri umede (se spune că ea cade o dată cu ploaia). – Cf. solomâzdra (< lat. salamandra) (MDA).
sălămấzdră, -e, (solomâzdră), s.f. – (pop.) Salamandră, batrician cu pielea netedă, neagră, pătată cu galben. În Maramureș întâlnim mai multe specii cu acest nume: salamandră de uscat (Salamandra salamandra), care trăiește în pădurile întunecate și umede de fag, îndeosebi pe malul pâraielor sau lângă izvoare (în M-ții Rodnei, pe valea Slătioara, pe Vaser) și salamandră de munte (Triturus alpestris, Laur), pe Vaser, pasul Gutâi, M-ții Maramureșului, M-ții Rodnei (Ardelean, Beres 2000). – Din gr. salamandra (Tiktin); lat. salamandra (DEX).

Zolomâzdră dex online | sinonim

Zolomâzdră definitie

Intrare: sălămâzdră
sălămâzdră
zolomâzdră substantiv feminin