Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru zmeur

ZMÉUR, zmeuri, s. m. Arbust din familia rozaceelor, cu ramuri ghimpoase, flexibile, cu frunze albe pe partea inferioară, cu flori albe, cu fructe roșii, aromate, comestibile; zmeurar (Rubus idaeus). – Din zmeură (derivat regresiv).
ZMÉUR, (rar) zmeuri, s. m. Arbust din familia rozaceelor, cu ramuri ghimpoase, flexibile, cu frunze albe pe partea inferioară, cu flori albe, cu fructe roșii, aromate, comestibile; zmeurar (Rubus idaeus) [Pr.: zme-ur] – Din zmeură (derivat regresiv).
SMÉUR s. m. v. zmeur.
ZMEÚR s. m. Arbust din familia rozaceelor, cu ramuri ghimpoase și flexibile, cu frunze albe pe partea inferioară, cu fructe roșii, aromate, comestibile; crește prin pădurile de la munte sau cultivat în grădini (Rubus Idaeus); rug-de-zmeură, zmeurar. – Variantă: smeúr s. m.
ZMÉUR, (rar) zmeuri, s. m. Arbust din familia rozaceelor, cu ramuri ghimpoase, flexibile, cu frunze albe pe partea inferioară, cu flori albe, cu fructe roz, aromate, comestibile (Rubus idaeus). – Ngr. smeuron.
zméur (zme-ur) s. m., pl. zméuri
zméur s. m., pl. zméuri
ZMÉUR s. (BOT.; Rubus idaeus) zmeurar, (înv. și reg.) rug, (reg.) mana-jidovului.
SMÉUR, sméuri, s. m. v. zmeur. (și DLRLC)
ZMÉUR ~i m. Arbust din familia rozaceelor, cu flori albe și cu fructe de culoare roz, comestibile; zmeurar. /<ngr. smeurón
smeur m. arbust ce crește prin pădurile umede dela munte, adesea cultivat prin grădini pentru fructele sale comestibile (Rubus idaeus). [Gr. mod.].
sméur m. (d. smeură. D. rom. vine ngr. sméuron, smeur). O tufă rozacee care produce smeură și care crește pin pădurile, umede de la munte și pe aĭurea (rubus idaeus). – Și zm-.
zmeur-, V. smeur-.
ZMEUR s. (BOT.; Rubus idaeus) zmeurar, (înv. și reg.) rug, (reg.) mana-jidovului.

Zmeur dex online | sinonim

Zmeur definitie

Intrare: zmeur
zmeur substantiv masculin
  • silabisire: zme-ur
smeur substantiv masculin