Dicționare ale limbii române

2 intrări

11 definiții pentru zizăire

ZÂZÂÍ, pers. 3 zấzâie, vb. IV. Intranz. (Despre insecte) A produce sunete caracteristice când zboară; a bâzâi, a zumzăi. – Formație onomatopeică.
ZÂZÂÍ, pers. 3 zấzâie, vb. IV. Intranz. (Despre insecte) A produce sunete caracteristice când zboară; a bâzâi, a zumzăi. – Formație onomatopeică.
ZIZĂÍ, vb. IV. v. zîzîi.
ZÎZÎÍ, pers. 3 zizîie, vb. IV. Intranz. (Despre insecte, mai ales despre muște și albine) A produce un bîzîit caracteristic cînd zboară; a bîzîi, a zumzăi. O mulțime de țigănii mici și urîte la vedere... Ele începură a zîzîi într-un chip scîrbos, așa cum face o mare mulțime de muscoi, de trîntori, de viespi, de tăuni ori de țînțari. ISPIRESCU, V. 100. – Variantă: zizăí (ISPIRESCU, la CADE) vb. IV.
ZÂZÂÍ, pers. 3 zấzâie, vb. IV. Intranz. (Despre insecte) A produce sunete caracteristice când zboară; a bâzâi, a zumzâi. – Onomatopee.
zâzâí (a ~) vb., ind. prez. 3 zấzăie, imperf. 3 sg. zâzâiá conj. prez. să zấzâie
zâzâí vb., ind. și conj. prez. 3 sg. și pl. zâzâie, imperf. 3 sg. zâzâiá; part. zâzâít
ZÂZÂÍ vb. a bâzâi, a zbârnâi, a zumzăi, (rar) a zumbăi, (pop.) a bombăni, (reg.) a bornăi, (Transilv. și Ban.) a vâjâi. (Albinele ~.)
ZÂZÂÍ, pers. 3 zấzâie, vb. IV. Intranz. (Despre insecte, mai ales despre muște și albine) ~. (din zâz) [def. și DLRLC]
zăzăì v. 1. a șuiera: lighioanele începură a zăzăi ISP.; 2. a rosti pe z în locul altor litere. [Onomatopee (cf. zuzăì)].
ZÎZÎI vb. a bîzîi, a zbîrnîi, a zumzăi, (rar) a zumbăi, (pop.) a bombăni, (reg.) a bornăi. (Transilv. și Ban.) a vîjîi. (Albinele ~.)

Zizăire dex online | sinonim

Zizăire definitie

Intrare: zizăire
zizăire infinitiv lung
Intrare: zâzâi
zizăi verb grupa a IV-a conjugarea a IV-a intranzitiv unipersonal
zâzâi conjugarea a IV-a grupa a IV-a verb intranzitiv unipersonal