Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru zeciuială

zaciuiálă sf vz zeciuială
ZECIUIÁLĂ, zeciuieli, s. f. (Înv.) Dare anuală reprezentând a zecea parte din recolta de cereale, din vite etc.; dijmă. ♦ (Reg.) Uium la moară. [Pr.: -ciu-ia-] – Zeciui + suf. -eală.
ZECIUIÁLĂ, zeciuieli, s. f. (Înv.) Dare anuală reprezentând a zecea parte din recolta de cereale, de vite etc.; dijmă. ♦ A zecea parte din produsele obținute (prin muncă), care se predă cuiva (sau pe care o revendică sau o ia cu forța cineva) ca răsplată, salariu, uium etc. [Pr.: -ciu-ia-] – Zeciui + suf. -eală.
ZECIUIÁLĂ, zeciuieli, s. f. (În trecut) Dare anuală către stat și comună sau către proprietar, Ia care erau supuși odinioară țăranii și care reprezenta a zecea parte din recolta de cereale, vite etc. (v. dijmă); p. ext. parte dintr-un produs (reprezentînd de obicei a zecea parte dintr-un total) revendicată de cineva sau luată cu forța drept salariu, drept plată pentru prestarea unui serviciu etc. (v. zecime). Se alcătuia din zeciuiala birnicilor. IONESCU, D. 101. ♦ A zecea parte dintr-un produs care se predă cuiva (sau pe care îl revendică sau îl ia cineva cu forța) ca salariu, ca răsplată, ca vamă la moară etc. Își scosese... balaurul un cap ca să-și ieie zeciuiala. SBIERA, P. 125. împăratul îi făgădui să-i dea zeciuială din toate felurile de vite. ISPIRESCU, U. 42. Troian mult se bucura, Zeciuială morii da. ALECSANDRI, P. P. 390.
ZECIUIÁLĂ, zeciuieli, s. f. (Înv.) Dare anuală, reprezentând a zecea parte din recolta de cereale, de vite etc.; dijmă. ♦ A zecea parte din produsele obținute (prin muncă), care se predă cuiva (sau pe care o revendică sau o ia cu forța cineva) ca răsplată, salariu, uium etc. – Din zeciui + suf. -eală.
zeciuiálă s. f., g.-d. art. zeciuiélii; pl. zeciuiéli
zeciuiálă s. f., g.-d. art. zeciuiélii; pl. zeciuiéli
ZECIUIÁLĂ s. v. dijmă.
ZECIUIÁLĂ ~iéli f. ist. Impozit anual egal cu a zecea parte din produsul căpătat; desetină; dijmă. [Sil.-ciu-ia-] /a zeciui + suf. ~eală
zeciueală f. dijmă.
zecĭuĭálă f., pl. ĭelĭ. Decimă, dijmă, bir care consistă din a zecea parte a venituluĭ (de ex., dac’aĭ prins zece peștĭ, să daĭ unu proprietaruluĭ apeĭ). Vamă, uĭum (la moară).
ZECIUIA s. (IST.) dijmă, (înv.) azeace, azeaciuire, madea. (~ era o dare feudală in natură.)
zeciuiálă, zeciuieli s. f. (Înv.) 1. Dare anuală reprezentând a zecea parte din recolta de cereale, de vite etc.; dijmă. 2. Impozit prin care evreii plăteau preoților din seminția lui Levi a zecea parte din toate veniturile pe care le realizau. – Din zeciui + suf. -eală.

Zeciuială dex online | sinonim

Zeciuială definitie

Intrare: zeciuială
zeciueală substantiv feminin
zeciuială substantiv feminin