Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru zeciueal─â

zaciuiálă sf vz zeciuială
ZECIUI├üL─é, zeciuieli, s. f. (├Änv.) Dare anual─â reprezent├ónd a zecea parte din recolta de cereale, din vite etc.; dijm─â. ÔÖŽ (Reg.) Uium la moar─â. [Pr.: -ciu-ia-] ÔÇô Zeciui + suf. -eal─â.
ZECIUI├üL─é, zeciuieli, s. f. (├Änv.) Dare anual─â reprezent├ónd a zecea parte din recolta de cereale, de vite etc.; dijm─â. ÔÖŽ A zecea parte din produsele ob╚Ťinute (prin munc─â), care se pred─â cuiva (sau pe care o revendic─â sau o ia cu for╚Ťa cineva) ca r─âsplat─â, salariu, uium etc. [Pr.: -ciu-ia-] ÔÇô Zeciui + suf. -eal─â.
ZECIUI├üL─é, zeciuieli, s. f. (├Än trecut) Dare anual─â c─âtre stat ╚Öi comun─â sau c─âtre proprietar, Ia care erau supu╚Öi odinioar─â ╚Ť─âranii ╚Öi care reprezenta a zecea parte din recolta de cereale, vite etc. (v. dijm─â); p. ext. parte dintr-un produs (reprezent├«nd de obicei a zecea parte dintr-un total) revendicat─â de cineva sau luat─â cu for╚Ťa drept salariu, drept plat─â pentru prestarea unui serviciu etc. (v. zecime). Se alc─âtuia din zeciuiala birnicilor. IONESCU, D. 101. ÔÖŽ A zecea parte dintr-un produs care se pred─â cuiva (sau pe care ├«l revendic─â sau ├«l ia cineva cu for╚Ťa) ca salariu, ca r─âsplat─â, ca vam─â la moar─â etc. ├Ä╚Öi scosese... balaurul un cap ca s─â-╚Öi ieie zeciuiala. SBIERA, P. 125. ├«mp─âratul ├«i f─âg─âdui s─â-i dea zeciuial─â din toate felurile de vite. ISPIRESCU, U. 42. Troian mult se bucura, Zeciuial─â morii da. ALECSANDRI, P. P. 390.
ZECIUI├üL─é, zeciuieli, s. f. (├Änv.) Dare anual─â, reprezent├ónd a zecea parte din recolta de cereale, de vite etc.; dijm─â. ÔÖŽ A zecea parte din produsele ob╚Ťinute (prin munc─â), care se pred─â cuiva (sau pe care o revendic─â sau o ia cu for╚Ťa cineva) ca r─âsplat─â, salariu, uium etc. ÔÇô Din zeciui + suf. -eal─â.
zeciui├íl─â s. f., g.-d. art. zeciui├ęlii; pl. zeciui├ęli
zeciui├íl─â s. f., g.-d. art. zeciui├ęlii; pl. zeciui├ęli
ZECIUIÁLĂ s. v. dijmă.
ZECIUI├üL─é ~i├ęli f. ist. Impozit anual egal cu a zecea parte din produsul c─âp─âtat; desetin─â; dijm─â. [Sil.-ciu-ia-] /a zeciui + suf. ~eal─â
zeciueal─â f. dijm─â.
zec─şu─ş├íl─â f., pl. ─şel─ş. Decim─â, dijm─â, bir care consist─â din a zecea parte a venitulu─ş (de ex., dacÔÇÖa─ş prins zece pe╚Öt─ş, s─â da─ş unu proprietarulu─ş ape─ş). Vam─â, u─şum (la moar─â).
ZECIUIALĂ s. (IST.) dijmă, (înv.) azeace, azeaciuire, madea. (~ era o dare feudală in natură.)
zeciui├íl─â, zeciuieli s. f. (├Änv.) 1. Dare anual─â reprezent├ónd a zecea parte din recolta de cereale, de vite etc.; dijm─â. 2. Impozit prin care evreii pl─âteau preo╚Ťilor din semin╚Ťia lui Levi a zecea parte din toate veniturile pe care le realizau. ÔÇô Din zeciui + suf. -eal─â.

Zeciueal─â dex online | sinonim

Zeciueal─â definitie

Intrare: zeciuial─â
zeciueal─â substantiv feminin
zeciuial─â substantiv feminin