Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

15 defini╚Ťii pentru zebr─â

Z├ëBR─é, zebre, s. f. Nume generic dat speciilor de cai s─âlbatici africani cu blana v─ârgat─â cu benzi alternative, deschise ╚Öi ├«nchise; animal care face parte din aceste specii. ÔÖŽ Marcaj de traversare a str─âzii pentru pietoni, const├ónd din dungi paralele albe sau galbene. ÔÇô Din fr. z├Ębre.
Z├ëBR─é, zebre, s. f. Nume generic dat speciilor de cai s─âlbatici africani cu blana v─ârgat─â cu benzi alternative, deschise ╚Öi ├«nchise; animal care face parte din aceste specii. ÔÖŽ Marcaj de traversare a str─âzii pentru pietoni, const├ónd din dungi paralele albe sau galbene. ÔÇô Din fr. z├Ębre.
ZÉBRĂ, zebre, s. f. Mamifer sălbatic din Africa înrudit cu calul, avînd părul galben-deschis sau alb, vărgat cu dungi negre sau brune (Hippotigris zebra).
Z├ëBR─é, zebre, s. f. Mamifer s─âlbatic din Africa, ├«nrudit cu calul, cu p─ârul alb sau galben-deschis, v─ârgat cu dungi negre sau brune (Hippotigris zebra). ÔÇô Fr. z├Ębre.
z├ębr─â (ze-br─â) s. f., g.-d. art. z├ębrei; pl. z├ębre
zebrá vb. ind. prez. 3 sg. zebreáză
z├ębr─â s. f. (sil. -br─â), g.-d. art. z├ębrei; pl. z├ębre
Z├ëBR─é s.f. 1. Mamifer s─âlbatic ├«nrudit cu calul, av├ónd corpul acoperit cu p─âr g─âlbui ╚Öi v─ârgat cu dungi negre sau brune. 2. Marcaj de traversare a str─âzii pentru pietoni, const├ónd din linii albe continue paralele cu axa acesteia. [< fr. z├Ębre, cf. port. zebra].
ZEBR├ü, zebr├ęz, vb. I. Tranz. A v─ârga. (din fr. z├ębrer) [morf. DOOM]
Z├ëBR─é s. f. 1. Mamifer african erbivor, imparicopitat, ├«nrudit cu calul, cu p─âr g─âlbui ╚Öi v─ârgat cu dungi negre sau brune. 2. Mic pe╚Öte de recif ╚Öi de acvariu, foarte vioi, cu mult─â mobilitate, cu dungi de un albastru metalic str─âlucitor pe fond argintiu sau, la mascul, auriu, originar din India. 3. Marcaj de traversare a str─âzii pentru pietoni prin dungi paralele vopsite. (din fr. z├Ębre)
Z├ëBR─é ~e f. 1) Cal s─âlbatic african, av├ónd corpul acoperit cu p─âr de culoare alb─â, v─ârgat cu dungi negre sau brune. 2) Marcaj de traversare a str─âzii pentru pietoni, const├ónd din dungi paralele albe sau galbene. /<fr. z├Ębre
zebru m. soiu de cal sălbatic din S. Africei, de forma catârului, a cărui piele albă sau gălbuie e vărgată cu dungi negre.
*z├ębr─â f., pl. e (cuv. din Congo, de unde vine ╚Öi pg. it. engl. zebra, sp. cebra). Un fel de cal african s─âlbatic care are p─âru galben deschis v─ârgat cu negru ╚Öi coada ca a m─âgarulu─ş. (Din el se trage calu arabic). ÔÇô ╚śi z├ębru (dup─â fr. z├Ębre, m.).
z├ębr─â s. f. (circ.) Marcaj de traversare a str─âzii ÔŚŐ ÔÇ×Aten╚Ťie la [...] semafoare ╚Öi zebre!ÔÇŁ R.l. 7 IV 74 p. 2. ÔŚŐ ÔÇ×Trec strada cu av├ónt pe zebr─â, la mijloc m─â prinde stopul.ÔÇŁ I.B. 11 IV 74 p. 1. ÔŚŐ ÔÇ×Zebre din metal. Zebrele, liniile ╚Öi s─âge╚Ťile ce reglementeaz─â circula╚Ťia pe str─âzi ╚Öi ╚Öosele necesit─â din c├ónd ├«n c├ónd o revopsire pentru a r─âm├óne vizibile.ÔÇŁ Sc. 28 XI 75 p. 5; v. ╚Öi R.l. 29 VIII 79 p. 6 (din it. zebra (stradale), engl. zebra; ├«n it. ╚Öi ├«n engl. pronun╚Ťarea este diferit─â de cea din rom├ón─â, deci cuv. a fost introdus pe calea scrisului; cf. germ. Zebrastreifen; DN, DEX ÔÇô alt sens, DN3)
ZEBRĂ rulotă special amenajată în care se instalează punctul de conducere al zborului pe un aerodrom, fiind colorată în roșu și alb (dungi sau pătrate).

Zebr─â dex online | sinonim

Zebr─â definitie

Intrare: zebr─â
zebru substantiv masculin
zebr─â substantiv feminin
  • silabisire: ze-br─â
Intrare: zebra
zebra conjugarea a II-a grupa I verb tranzitiv