Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru zavescă

zavéscă sf [At: SCRIBAN, D. / Pl: ? / E: net] (Înv) Taxă specială plătită vistieriei în Evul Mediu, în Moldova, pentru redeschiderea unui proces.
ZAVÉSCĂ s. f. (Înv.) Taxă specială plătită vistieriei în Evul Mediu, în Moldova, pentru redeschiderea unui proces. – Et. nec.
ZAVÉSCĂ s. f. (Înv.) Taxă specială plătită vistieriei în evul mediu, în Moldova, pentru redeschiderea unui proces. – Et. nec.
zavéscă (înv.) s. f., g.-d. art. zavéștii
zavéscă s. f., g.-d. art. zavéștii
zavéscă s. f., g.-d. art. zavéștii
ZAVÉSCĂ s. (IST.) gloabă, herâie. (~ era taxa plătită pentru a împiedica redeschiderea unui proces.)
zavéscă s.f. (înv.) taxă specială plătită, în evul mediu, în Moldova, vistieriei pentru redeschiderea unui proces.
feríe și heríe f. (d. fer, adică „cu cercurĭ de fer”, ca arămie d. aramă saŭ lemnie d. lemn. Cp. cu acov și demerlie, tot vase ferecate). Vechĭ. Vadră. Taxă anumită (care, la început, se va fi dat în natură cu vadra) pe care o plătea vistieriiĭ domneștĭ cel ce cîștiga un proces și dorea ca sentența să rămîie definitivă saŭ taxă pe care o plătea cel ce voĭa să se reînceapă un procers închis pin judecată saŭ împăcare, dar p. care nu se plătise această taxă (Bogdan Arh. 1, 631; Ghib. Traĭsta și Arh. 1909; Nădejde, VR. 1, 6, 414): ne-am împăcat și am dat și heria; vre-o patru-cincĭ heriĭ de mĭed (Ĭorga, Doc. Bistr. 1, 09, unde se văd amîndoŭă înțelesurile). Despăgubirea pe care o plătea cel ce părăsea breasla ca să treacă aĭurea (Ĭorga, Negoț. 178). – Și ferîĭe, herîĭe. Chear azĭ în Trans. (Agrb. Int. 247): ar fi băut o ferie de spirt, în Gorj ferîĭe, „oca de tinichea” (CL. 1922, 363), în Meh. „baniță ferecată de 20 de ocale” (Șez. 37, 42). La Acad. acc. férie, hérie (vadră), ceĭa ce-mĭ pare fals, și socotit ca cuv. deosebit de herîĭe, care nu e de cît o var. pop. ca amăriŭ, -îĭe saŭ moșîĭe față de amăriŭ, -ie, moșie. Într’un doc. (Ĭorga, Stud. și Doc. 13, 85) scris hieri (ceĭa ce cred că e îld. hĭeriĭ), ca fĭer față de fer. – În Trans. birșag, în doc. sl. zavescă (taxa). V. găleată.
zavéscă f., pl. ștĭ (vsl. *zavenzka, rus. zavĕázka, legătură. V. vînj). Vechĭ. Feríe (în doc. sl.).
ZAVESCĂ s. gloabă, herîie. (~ era taxa plătită pentru a împiedica redeschiderea unui proces.)

Zavescă dex online | sinonim

Zavescă definitie

Intrare: zavescă
zavescă substantiv feminin (numai) singular