Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru zaharoză

zaharóză sf [At: CADE / Pl: ~ze / S și: (rar) sa~ / E: fr saccharose după zahăr] Substanță din clasa zaharurilor, formată din combinarea unei molecule de glucoză cu o moleculă de fructoză, cu gust dulce, solubilă în apă și cu mare valoare nutritivă Si: sucroză.
ZAHARÓZĂ s. f. Substanță din clasa zaharurilor, formată din combinarea unei molecule de glucoză cu o moleculă de fructoză, cu gust dulce, solubilă în apă și cu mare valoare nutritivă. – Din fr. saccharose.
ZAHARÓZĂ, zaharoze, s. f. Substanță din clasa zaharurilor, formată din combinarea unei molecule de fructoză cu o moleculă de glucoză, cu gust dulce, solubilă în apă și cu mare valoare nutritivă. – Din fr. saccharose.
ZAHARÓZĂ s. f. Substanță din clasa zaharurilor, formată din combinarea unei molecule de glucoză cu o moleculă de fructoză, cu gust dulce și cu mare valoare nutritivă; zahăr (1).
ZAHARÓZĂ s. f. Substanță din clasa zaharurilor, formată din combinarea unei molecule de glucoză cu o moleculă de fructoză, cu gust dulce și cu mare valoare nutritivă; zahăr (1).Fr. saccharose.
zaharóză s. f., g.-d. art. zaharózei
zaharóză s. f., g.-d. art. zaharózei; pl. zaharóze
ZAHARÓZĂ s. v. zahăr.
ZAHARÓZĂ s.f. Substanță cristalizată albă, dulce, care se extrage mai ales din trestia de zahăr și din sfeclă; sucroză; zahăr. [< fr. saccharose].
ZAHARÓZĂ s. f. substanță cristalizată, albă, dulce, din fructoză și glucoză, care se găsește în tulpina, rădăcina și fructele unor plante. (< fr. saccharose)
ZAHARÓZĂ f. Substanță dulce obținută din unele plante. /<fr. saccharose
* saharóză f., pl. e (lat. sáccharum, zahăr). Chim. Orĭ-ce substanță analoagă zahăruluĭ și maĭ ales un corp compus solid dulce care se se scoate din trestia de zahăr și din sfeclă. Se topește la 160° și foarte solubilă în apă. Încălzită la 200° se preface în caramel, cu care se vopsesc licorurile.
ZAHARO s. zahăr, (Transilv., Maram. și Ban.) miere. (~ constituie un aliment de bază al omului.)

zaharoză definitie

zaharoză dex

Intrare: zaharoză
saharoză substantiv feminin
zaharoză substantiv feminin