Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru zaharoz─â

zahar├│z─â sf [At: CADE / Pl: ~ze / S ╚Öi: (rar) sa~ / E: fr saccharose dup─â zah─âr] Substan╚Ť─â din clasa zaharurilor, format─â din combinarea unei molecule de glucoz─â cu o molecul─â de fructoz─â, cu gust dulce, solubil─â ├«n ap─â ╚Öi cu mare valoare nutritiv─â Si: sucroz─â.
ZAHAR├ôZ─é s. f. Substan╚Ť─â din clasa zaharurilor, format─â din combinarea unei molecule de glucoz─â cu o molecul─â de fructoz─â, cu gust dulce, solubil─â ├«n ap─â ╚Öi cu mare valoare nutritiv─â. ÔÇô Din fr. saccharose.
ZAHAR├ôZ─é, zaharoze, s. f. Substan╚Ť─â din clasa zaharurilor, format─â din combinarea unei molecule de fructoz─â cu o molecul─â de glucoz─â, cu gust dulce, solubil─â ├«n ap─â ╚Öi cu mare valoare nutritiv─â. ÔÇô Din fr. saccharose.
ZAHAR├ôZ─é s. f. Substan╚Ť─â din clasa zaharurilor, format─â din combinarea unei molecule de glucoz─â cu o molecul─â de fructoz─â, cu gust dulce ╚Öi cu mare valoare nutritiv─â; zah─âr (1).
ZAHAR├ôZ─é s. f. Substan╚Ť─â din clasa zaharurilor, format─â din combinarea unei molecule de glucoz─â cu o molecul─â de fructoz─â, cu gust dulce ╚Öi cu mare valoare nutritiv─â; zah─âr (1). ÔÇô Fr. saccharose.
zahar├│z─â s. f., g.-d. art. zahar├│zei
zahar├│z─â s. f., g.-d. art. zahar├│zei; pl. zahar├│ze
ZAHARÓZĂ s. v. zahăr.
ZAHAR├ôZ─é s.f. Substan╚Ť─â cristalizat─â alb─â, dulce, care se extrage mai ales din trestia de zah─âr ╚Öi din sfecl─â; sucroz─â; zah─âr. [< fr. saccharose].
ZAHAR├ôZ─é s. f. substan╚Ť─â cristalizat─â, alb─â, dulce, din fructoz─â ╚Öi glucoz─â, care se g─âse╚Öte ├«n tulpina, r─âd─âcina ╚Öi fructele unor plante. (< fr. saccharose)
ZAHAR├ôZ─é f. Substan╚Ť─â dulce ob╚Ťinut─â din unele plante. /<fr. saccharose
* sahar├│z─â f., pl. e (lat. s├íccharum, zah─âr). Chim. Or─ş-ce substan╚Ť─â analoag─â zah─ârulu─ş ╚Öi ma─ş ales un corp compus solid dulce care se se scoate din trestia de zah─âr ╚Öi din sfecl─â. Se tope╚Öte la 160┬░ ╚Öi foarte solubil─â ├«n ap─â. ├Änc─âlzit─â la 200┬░ se preface ├«n caramel, cu care se vopsesc licorurile.
ZAHAROZĂ s. zahăr, (Transilv., Maram. și Ban.) miere. (~ constituie un aliment de bază al omului.)

Zaharoz─â dex online | sinonim

Zaharoz─â definitie

Intrare: zaharoz─â
saharoz─â substantiv feminin
zaharoz─â substantiv feminin