Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

14 defini╚Ťii pentru zaharin─â

zahar├şn, ~─â a [At: CR (1829), 1382/30 / V: (├«nv) saca~ / S ╚Öi: (rar) sa~ / Pl: ~i, ~e / E: fr saccharin] (├Änv) 1-2 Zaharat2 (1-2).
zahar├şn─â sf [At: BARCIANU / Pl: ~ne / E: ger Sacharin, fr saccharine] Preparat chimic, ob╚Ťinut prin deshidratarea sulfamidei acidului benzoic, care se prezint─â sub form─â de praf cristalin, de culoare alb─â, pu╚Ťin solubil ├«n ap─â, cu o putere de ├«ndulcire de 500 de ori mai mare dec├ót a zah─ârului (1) ╚Öi care, nefiind toxic ╚Öi asimilabil, este ├«ntrebuin╚Ťat la ├«ndulcirea alimentelor destinate bolnavilor de diabet.
ZAHAR├ŹN─é s. f. Substan╚Ť─â organic─â solid─â, cristalizat─â, greu solubil─â ├«n ap─â, cu o putere de ├«ndulcire de 500 de ori mai mare dec├ót a zah─ârului, netoxic─â ╚Öi neasimilabil─â, folosit─â ca ├«nlocuitor al zah─ârului ├«n alimenta╚Ťia bolnavilor de diabet. ÔÇô Din fr. saccharine.
ZAHAR├ŹN─é s. f. Substan╚Ť─â organic─â solid─â, cristalizat─â, greu solubil─â ├«n ap─â, cu o putere de ├«ndulcire de 500 de ori mai mare dec├ót a zah─ârului, netoxic─â ╚Öi neasimilabil─â, ├«ntrebuin╚Ťat─â ca ├«nlocuitor al zah─ârului ├«n alimenta╚Ťia bolnavilor de diabet. ÔÇô Din fr. saccharine.
ZAHAR├ŹN─é s. f. Derivat al acidului benzoic, foarte solubil ├«n ap─â, cu o putere de ├«ndulcire de 500 de ori mai mare dec├«t a zah─ârului, ├«ntrebuin╚Ťat la ├«ndulcirea alimentelor destinate bolnavilor de diabet. Pe c├«nd ├«╚Öi c─âuta enervai prin buzunare cutiu╚Ťa cu pastile de zaharin─â, veni un impiegat vamal alarmat. BART, S. M. 85. Cu mare ner─âbdare a╚Ötept un r─âspuns dulce ca zaharina. CARAGIALE, O. VII 200.
ZAHAR├ŹN─é s. f. Derivat al acidului benzoic, foarte solubil ├«n ap─â, cu o putere de ├«ndulcire de 500 de ori mai mare dec├ót a zah─ârului, ├«ntrebuin╚Ťat la ├«ndulcirea alimentelor destinate bolnavilor de diabet. ÔÇô Fr. saccharine.
zahar├şn─â s. f. g.-d. art. zahar├şnei
zahar├şn─â s. f., g.-d. art. zahar├şnei
ZAHAR├ŹN─é s.f. Produs sintetic cristalizat, alb la culoare, foarte solubil ├«n ap─â, cu o putere de ├«ndulcire mult mai mare dec├ót a zah─ârului, dar f─âr─â nici o valoare nutritiv─â. [cf. fr. saccharine].
ZAHAR├ŹN─é s. f. produs sintetic cristalizat, alb, solubil ├«n ap─â, cu o putere de ├«ndulcire mult mai mare dec├ót a zah─ârului, dar f─âr─â nici o valoare nutritiv─â. (< fr. saccharine)
ZAHAR├ŹN─é f. Substan╚Ť─â organic─â alb─â, cristalizat─â, mult mai dulce dec├ót zah─ârul, dar lipsit─â de valoare nutritiv─â, folosit─â de bolnavii de diabet ca substituent al zah─ârului. /<fr. saccharine
zaharină f. preparat organic cunoscut în chimie sub numele de Sulfimida Benzoica: e un preparat de 300 ori mai dulce decât zahărul, cu care adesea e înlocuit.
* sahar├şn─â f., pl. e (d. lat. s├íccharum, zah─âr). Chim. Un derivat al acidulu─ş benzoic supt forma unu─ş praf alb cristalin care e de 300-500 de or─ş ma─ş dulce de c├«t zah─âru, dar f─âr─â nic─ş o valoare alimentar─â. Se absoarbe u╚Öor ╚Öi se elimin─â pin urin─â. Pentru animale nu e toxic─â, dar ├«mpiedic─â digestiunea. Se tope╚Öte gre┼ş ├«n ap─â, dar u╚Öor ├«n alcool. Legea opre╚Öte ├«ntrebuin╚Ťarea e─ş ├«n comerci┼ş ├«n locu zah─ârulu─ş. E permis─â numa─ş ca medicament diabeticilor, c─ârora zah─âru le face r─â┼ş. Fals zah-.
*zahar├şn─â, V. saharin─â.

Zaharin─â dex online | sinonim

Zaharin─â definitie

Intrare: zaharin─â
saharin─â substantiv feminin
zaharin─â substantiv feminin (numai) singular
Intrare: zaharin
zaharin adjectiv