Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

18 defini╚Ťii pentru zaharificare

zaharifica vt [At: ENC. AGR. I, 432 / Pzi: zahar├şfic / E: fr saccharifier dup─â zah─âr] (C.i. amidonul din diverse substan╚Ťe) A transforma ├«n glucoz─â sub ac╚Ťiunea acizilor minerali.
zaharificáre sf [At: MARINESCU, P. A. 46 / Pl: ~cắri / E: zaharifica] Proces chimic sau biochimic de scindare a polizaharidelor în produși cu un grad de polimerizare mai mic sau în monozaharide, utilizat în prepararea glucozei din amidon și în industria spirtului.
ZAHARIFIC├ü, zaharific, vb. I. Tranz. A scinda polizaharidele ├«n produ╚Öi cu un grad de polimerizare mai mic sau ├«n monozaharide. ÔÇô Dup─â fr. saccharifier.
ZAHARIFIC├üRE, zaharific─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a zaharifica ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. zaharifica.
ZAHARIFIC├ü, zahar├şfic, vb. I. Tranz. A scinda polizaharidele ├«n produ╚Öi cu un grad de polimerizare mai mic sau ├«n monozaharide. ÔÇô Dup─â fr. saccharifier.
ZAHARIFIC├üRE, zaharific─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a zaharifica ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. zaharifica.
ZAHARIFIC├ü, zaharif├şc, vb. I. Tranz. A transforma ├«n zah─âr substan╚Ťele care con╚Ťin amidon, cu ajutorul fermen╚Ťilor sau prin tratarea cu anumi╚Ťi acizi minerali.
ZAHARIFIC├üRE s. f. Ac╚Ťiunea de a zaharifica. Zaharificarea amidonului, saponificarea gr─âsimilor poate fi ob╚Ťinut─â prin ac╚Ťiunea acizilor. MARINESCU, P. A. 46.
ZAHARIFIC├ü, zahar├şfic, vb. I. Tranz. A transforma ├«n zah─âr o substan╚Ť─â care con╚Ťine amidon, cu ajutorul fermen╚Ťilor sau prin tratarea cu anumi╚Ťi acizi minerali. ÔÇô Dup─â fr. saccharifier.
ZAHARIFIC├üRE s. f. Ac╚Ťiunea de a zaharifica.
zaharific├í (a ~) vb., ind. prez. 3 zahar├şfic─â
!zaharificáre s. f., g.-d. art. zaharificării; pl. zaharificări
zaharific├í vb., ind. prez. 1 sg. zahar├şfic, 3 sg. ╚Öi pl. zahar├şfic─â
zaharificáre s. f., g.-d. art. zaharificării; pl. zaharificări
ZAHARIFIC├ü vb. I. tr. A transforma ├«n zah─âr substan╚Ťele care con╚Ťin amidon cu ajutorul fermen╚Ťilor sau prin tratarea cu anumi╚Ťi acizi minerali. [p. i. zaharific. / cf. fr. saccharifier].
ZAHARIFIC├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a zaharifica ╚Öi rezultatul ei. [< zaharifica].
ZAHARIFIC├ü vb. tr. a transforma substan╚Ťele amilacee sau celulozice ├«n zaharuri fermentescibile. (< fr. saccharifier)
A ZAHARIFIC├ü zahar├şfic tranz. (glucoz─â, zaharoz─â) A transforma ├«n zah─âr. /<fr. saccharifier

Zaharificare dex online | sinonim

Zaharificare definitie

Intrare: zaharifica
zaharifica conjugarea I grupa I verb tranzitiv
Intrare: zaharificare
zaharificare substantiv feminin