Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

20 defini╚Ťii pentru z─âlogire

zalog├ş sn vz z─âlogi
Z─éLOG├Ź, z─âlogesc, vb. IV. Tranz. (├Änv. ╚Öi pop.) 1. A l─âsa, a da (sau a opri) ca amanet, gaj sau garan╚Ťie un obiect; a amaneta. 2. A re╚Ťine, a opri pe cineva ca gaj, ca ostatic. ÔÇô Din z─âlog2.
Z─éLOG├ŹRE, z─âlogiri, s. f. (├Änv.) Ac╚Ťiunea de a z─âlogi ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. z─âlogi.
Z─éLOG├Ź, z─âlogesc, vb. IV. Tranz. (├Änv.) 1. A l─âsa, a da (sau a opri) ca amanet, gaj sau garan╚Ťie un obiect; a amaneta. 2. A re╚Ťine, a opri pe cineva ca gaj, ca ostatic. ÔÇô Din z─âlog2.
Z─éLOG├ŹRE, z─âlogiri, s. f. (├Änv.) Ac╚Ťiunea de a z─âlogi ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. z─âlogi.
Z─éLOG├Ź, z─âlogesc, vb. IV. Tranz. (├Änvechit ╚Öi arhaizant) 1. (Cu privire la obiecte) A l─âsa, a da (sau a opri) ca amanet, gaj sau garan╚Ťie; a amaneta, a gaja (sau a opri ca amanet). Vezi c├«╚Ťi datornici ╚Öi-au z─âlogit vitele la banc─â. VORNIC, P. 174. Oamenii ├«╚Öi z─âlogeau glia, vitele, sumanele ÔÇô c├«nd nevoia ├«i pi╚Öc─â prea tare. CAMILAR, N. I 332. ╚śapte mori... Pe toate le-au z─âlogit. SEVASTOS, C. 160. ÔÖŽ Fig. A tocmi, a angaja. Una c├«te una, femeile veneau la Raveica s─â-╚Öi z─âlogeasc─â bra╚Ťele, pe oric├«t, numai s─â nu li se usuce de foame pruncii. CAMILAR, N. I 333. 2. (Cu privire la persoane) A da (rar, a re╚Ťine) ca gaj, ca garant, ca ostatic. M-am tocmit cu alt priceput ca s─â-i spun ceva care s─â-i plac─â, ╚Öi dac─â nu i-a pl─âcea, s─â m─â z─âlogeasc─â pentru o sut─â de galbeni. SADOVEANU, D. P. 156.
Z─éLOG├ŹRE, z─âlogiri, s. f. (├Änvechit) Ac╚Ťiunea de a z─âlogi; luare (sau dare) ca amanet sau ca ostatic.
Z─éLOG├Ź, z─âlogesc, vb. IV. Tranz. (├Änv. ╚Öi arh.) 1. A amaneta un obiect. 2. A re╚Ťine, a opri pe cineva ca gaj, ca ostatic. ÔÇô Din z─âlog.
Z─éLOG├ŹRE, z─âlogiri, s. f. (├Änv. ╚Öi arh.) Ac╚Ťiunea de a z─âlogi.
z─âlog├ş (a ~) (├«nv., pop.) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. z─âlog├ęsc, imperf. 3 sg. z─âloge├í conj. prez. 3 s─â z─âloge├ísc─â
z─âlog├şre (├«nv.) s. f., g.-d. art. z─âlog├şrii; pl. z─âlog├şri
z─âlog├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. z─âlog├ęsc, imperf. 3 sg. z─âlog├ęa; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. z─âloge├ísc─â
z─âlog├şre s. f., g.-d. art. z─âlog├şrii; pl. z─âlog├şri
Z─éLOG├Ź vb. v. amaneta.
Z─éLOG├ŹRE s. v. amanetare, ipotecare, sechestrare.
A Z─éLOG├Ź ~├ęsc tranz. 1) (obiecte) A da ca z─âlog; a amaneta. 2) (obiecte) A lua ca z─âlog; a amaneta. 3) (persoane) A oferi ├«n calitate de ostatic. 4) (persoane) A re╚Ťine ├«n calitate de ostatic. /Din z─âlog
z─âlog├Č v. a pune z─âlog, a amaneta.
z─âlog├ęsc ╚Öi (vech─ş) -j├ęsc v. tr. (d. z─âlog; vsl. zalo┼żiti, a amaneta. V. oblojesc). Amanetez, pun z─âlog. Primesc ca zalog (Vech─ş).
z─âlogi vb. v. AMANETA.
z─âlogire s. v. AMANETARE. IPOTECARE. SECHESTRARE.

Z─âlogire dex online | sinonim

Z─âlogire definitie

Intrare: z─âlogi
z─âloji verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a tranzitiv
z─âlogi conjugarea a VI-a grupa a IV-a verb tranzitiv
Intrare: z─âlogire
z─âlogire substantiv feminin