Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru xerox

XÉROX®, xeroxuri, s. n. Aparat de reprodus și de multiplicat, bazat pe xerografie. ♦ P. restr. Copie obținută cu un astfel de aparat. – Denumire comercială.
XÉROX, xeroxuri, s. n. Aparat de reprodus și de multiplicat, bazat pe xerografie. – Denumire comercială.
xérox (copiator, copie) s. n., pl. xéroxuri
xérox s. n., pl. xéroxuri
XÉROX s. copiator.
XÉROX s.n. Aparat de multiplicare uscată, folosit în xerografie, care nu reclamă o matriță, copierea făcându-se direct după original, întrebuințând principiile electricității statice și fotoconductibilității. [< engl. (Rank) Xerox (Limited) – nume comercial].
XÉROX s. n. aparat de copiere și multiplicare uscată, prin xerografie. (< engl. xerox)
XÉROX ~uri n. Aparat folosit la reproducerea imaginilor și documentelor prin procedeul xerografiei. /<engl. xerox
tráge la xérox loc. vb. 1978 A reproduce cu xeroxul v. xerox (R. Zafiu în R.lit. 35/94 p. 9)
xérox s. n. (tehn.) Aparat de reprodus și multiplicat rapid texte, desene etc. ◊ „Xerox economisește hârtia. Specialiștii firmei «Xerox» au pus la punct o nouă mașină de copiat și multiplicat care poate imprima pe ambele fețe ale unei coli, economisind astfel importante cantități de hârtie.” Sc. 17 IV 74 p. 6. ◊ „Nemulțumindu-se doar să țină prelegeri și să scoată citate sau să tragă la xerox pagini de carte sau de revistă, indiferent la ce se petrece în jur, el înregistrează, în fiecare oraș în care poposește sau prin care trece, cele mai diverse aspecte ale existenței.” Sc. 8 X 78 p. 4. ◊ „Vând xerox Olivetti sigilat [...]” R.l. 10 IX 92 p. 6. ◊ „Totul se petrece însă după modelul și tehnicile șmenarilor de valută de pe Lipscani și Covaci (doar că fauna parlamentară se poartă la țol festiv, la două rânduri): clientul primește în schimbul dolarilor un pachet cu hârtie de ziar tăiată sau i se restituie, la repezeală, niște dolari trași la xerox.R.l. 7 VIII 93 p. 1; v. și Ad. 22 XI 93 p. 5; v. și reprografie (din engl. [Rank] Xerox [Limited], marcă înregistrată; BD 1970; A. Bantaș BE 127, R. Zafiu în R.lit. 35/94 p. 9; DEX, DN3)
tras la xerox expr. (pub., peior.) imitat / copiat perfect.
xerox, xeroxuri s. n. 1. denumire generică dată copiatoarelor. 2. copie a unui text, a unei fotografii etc., obținută prin fotocopiere.

Xerox dex online | sinonim

Xerox definitie

Intrare: xerox
xerox substantiv neutru