Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

15 defini╚Ťii pentru vulcanizare

VULCANIZ├ü, vulcanizez, vb. I. Tranz. A modifica structura cauciucului brut prin ├«nc─âlzire cu sulf (ob╚Ťin├óndu-se astfel un produs de o mare elasticitate, insolubil ├«n solven╚Ťii obi╚Önui╚Ťi); a repara, a lipi un obiect de cauciuc cu ajutorul procedeului descris mai sus. ÔÇô Din fr. vulcaniser.
VULCANIZ├üRE, vulcaniz─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a vulcaniza ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. vulcaniza.
VULCANIZ├ü, vulcanizez, vb. I. Tranz. A modifica structura cauciucului brut prin ├«nc─âlzire cu sulf (ob╚Ťin├óndu-se astfel un produs de o mai mare elasticitate, insolubil ├«n solven╚Ťii obi╚Önui╚Ťi); a repara, a lipi un obiect de cauciuc cu ajutorul procedeului descris mai sus. ÔÇô Din fr. vulcaniser.
VULCANIZ├üRE, vulcaniz─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a vulcaniza ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. vulcaniza.
VULCANIZ├ü, vulcanizez, vb. I. Tranz. A modifica structura cauciucului, ├«n general prin ├«nc─âlzire ├«mpreun─â cu sulf (ob╚Ťin├«ndu-se un produs de o mare elasticitate ╚Öi insolubil ├«n solven╚Ťii obi╚Önui╚Ťi).
VULCANIZ├üRE, vulcaniz─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a vulcaniza ╚Öi rezultatul ei. Atelier de vulcanizare.
vulcanizá (a ~) vb., ind. prez. 3 vulcanizeáză
vulcanizáre s. f., g.-d. art. vulcanizắrii; pl. vulcanizắri
vulcaniz├í vb., ind. prez. 1 vulcaniz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. vulcanize├íz─â
vulcanizáre s. f., g.-d. art. vulcanizării; pl. vulcanizări
VULCANIZÁ vb. I. tr. (Chim.) A transforma cauciucul brut, prin încălzire cu sulf, într-un produs foarte elastic; a repara, a lipi un obiect de cauciuc prin procedeul de mai sus. [< fr. vulcaniser].
VULCANIZ├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a vulcaniza ╚Öi rezultatul ei. [< vulcaniza].
VULCANIZÁ vb. tr. a transforma cauciucul brut, prin încălzire cu sulf, într-un produs foarte elastic; a repara, a lipi un obiect de cauciuc. (< fr. vulcaniser)
A VULCANIZ├ü ~├ęz tranz. 1) (cauciuc brut) A trata cu sulf la temperaturi ├«nalte pentru a ob╚Ťine un produs foarte elastic. 2) (obiecte de cauciuc) A repara prin lipire. /<fr. vulcaniser
*vulcaniz├ęz v. tr. (d. vulcan; fr. vulcaniser). Amestec cu puc─şoas─â ca s─â reziste c─âlduri─ş ╚Öi frigulu─ş (vorbind de cauc─şuc).

Vulcanizare dex online | sinonim

Vulcanizare definitie

Intrare: vulcaniza
vulcaniza conjugarea a II-a grupa I verb tranzitiv
Intrare: vulcanizare
vulcanizare substantiv feminin