Dicționare ale limbii române

2 intrări

15 definiții pentru vulcanizare

VULCANIZÁ, vulcanizez, vb. I. Tranz. A modifica structura cauciucului brut prin încălzire cu sulf (obținându-se astfel un produs de o mare elasticitate, insolubil în solvenții obișnuiți); a repara, a lipi un obiect de cauciuc cu ajutorul procedeului descris mai sus. – Din fr. vulcaniser.
VULCANIZÁRE, vulcanizări, s. f. Acțiunea de a vulcaniza și rezultatul ei. – V. vulcaniza.
VULCANIZÁ, vulcanizez, vb. I. Tranz. A modifica structura cauciucului brut prin încălzire cu sulf (obținându-se astfel un produs de o mai mare elasticitate, insolubil în solvenții obișnuiți); a repara, a lipi un obiect de cauciuc cu ajutorul procedeului descris mai sus. – Din fr. vulcaniser.
VULCANIZÁRE, vulcanizări, s. f. Acțiunea de a vulcaniza și rezultatul ei. – V. vulcaniza.
VULCANIZÁ, vulcanizez, vb. I. Tranz. A modifica structura cauciucului, în general prin încălzire împreună cu sulf (obținîndu-se un produs de o mare elasticitate și insolubil în solvenții obișnuiți).
VULCANIZÁRE, vulcanizări, s. f. Acțiunea de a vulcaniza și rezultatul ei. Atelier de vulcanizare.
vulcanizá (a ~) vb., ind. prez. 3 vulcanizeáză
vulcanizáre s. f., g.-d. art. vulcanizắrii; pl. vulcanizắri
vulcanizá vb., ind. prez. 1 vulcanizéz, 3 sg. și pl. vulcanizeáză
vulcanizáre s. f., g.-d. art. vulcanizării; pl. vulcanizări
VULCANIZÁ vb. I. tr. (Chim.) A transforma cauciucul brut, prin încălzire cu sulf, într-un produs foarte elastic; a repara, a lipi un obiect de cauciuc prin procedeul de mai sus. [< fr. vulcaniser].
VULCANIZÁRE s.f. Acțiunea de a vulcaniza și rezultatul ei. [< vulcaniza].
VULCANIZÁ vb. tr. a transforma cauciucul brut, prin încălzire cu sulf, într-un produs foarte elastic; a repara, a lipi un obiect de cauciuc. (< fr. vulcaniser)
A VULCANIZÁ ~éz tranz. 1) (cauciuc brut) A trata cu sulf la temperaturi înalte pentru a obține un produs foarte elastic. 2) (obiecte de cauciuc) A repara prin lipire. /<fr. vulcaniser
*vulcanizéz v. tr. (d. vulcan; fr. vulcaniser). Amestec cu pucĭoasă ca să reziste călduriĭ și friguluĭ (vorbind de caucĭuc).

vulcanizare definitie

vulcanizare dex

Intrare: vulcaniza
vulcaniza conjugarea a II-a grupa I verb tranzitiv
Intrare: vulcanizare
vulcanizare substantiv feminin