Dicționare ale limbii române

2 intrări

16 definiții pentru vrilă

VRÍE, vrii, s. f. Mișcare de răsucire a unui avion în jurul unei axe longitudinale în timpul coborârii și în condițiile pierderii de viteză. [Var.: vrílă s. f.] – Din fr. vrille.
VRÍLĂ s. f. v. vrie.
VRÍE, vrii, s. f. Mișcare de răsucire a unui avion în jurul unei axe longitudinale în timpul coborârii și în condițiile pierderii de viteză. [Var.: vrílă s. f.] – Din fr. vrille.
VRÍLĂ s. f. v. vrie.
VRÍLĂ, vrile, s. f. Mișcare, de rotație a unui avion în jurul unei axe verticale.
!vríe (mișcare de rotație) s. f., art. vría, g.-d. art. vríei; pl. vrii, art. vríile
vrílă (burghiu) (reg.) s. f., g.-d. art. vrílei; pl. vríle
vríe/vrílă (av.) s. f., art. vría/vríla, g.-d. art. vríei/vrílei; pl. vríi/vríle, art. vríile/vrílele
vrílă (burghiu) s. f., g.-d. art. vrílei; pl. vríle
VRÍE s.f. Figură acrobatică în care avionul se rotește ca un burghiu, coborând pe verticală. [Var. vrilă s.f. / < fr. vrille].
VRÍLĂ s.f. 1. Vrie. 2. Burghiu folosit mai ales la găurirea lemnului și a anumitor materiale plastice. [< fr. vrille].
VRÍE s. f. evoluție acrobatică în care un avion se rotește ca un burghiu, coborând pe verticală. ♦ în ~ = în cădere liberă. (< fr. vrille)
VRÍLĂ s. f. burghiu mai ales la găurirea lemnului și a anumitor materiale plastice. (< fr. vrille)
VRÍE ~i f. Coborâre a unui avion (în pierdere de viteză), prin mișcări de rotație în jurul axei verticale. [Art. vria. G.-D. vriei] /<lat. vrille
VRIE mișcare de rotație a unei aeronave sau parașutist în cădere liberă în jurul unei axe verticale, care necontrolată la timp duce la imposibilitatea stăpânirii aparatului sau a căderii libere. Vrie normală sau verticală se produce pe axa verticală sau aproape de verticală, aeronava căzând cu botul în jos, cu o viteză de rotație de 80-120 rot/min. Vrie plată se produce aproximativ pe orizontală, axa longitudinală a aeronavei formând un unghi mai mic de 45°, fiind deosebit de periculoasă, îngreunând comenzile aeronavei și deschiderea parașutei. Aceste evoluții se pot petrece și din poziția pe spate. Vrie controlată constituie un element din acrobația aeriană cu avionul.
avionul a intrat în vrie expr. (deț.) mesajul nu mai este de actualitate

Vrilă dex online | sinonim

Vrilă definitie

Intrare: vrie
vrilă substantiv feminin
vrie substantiv feminin
Intrare: vrilă
vrilă substantiv feminin