Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru vrie

VR├ŹE, vrii, s. f. Mi╚Öcare de r─âsucire a unui avion ├«n jurul unei axe longitudinale ├«n timpul cobor├órii ╚Öi ├«n condi╚Ťiile pierderii de vitez─â. [Var.: vr├şl─â s. f.] ÔÇô Din fr. vrille.
VR├ŹL─é s. f. v. vrie.
VR├ŹE, vrii, s. f. Mi╚Öcare de r─âsucire a unui avion ├«n jurul unei axe longitudinale ├«n timpul cobor├órii ╚Öi ├«n condi╚Ťiile pierderii de vitez─â. [Var.: vr├şl─â s. f.] ÔÇô Din fr. vrille.
VR├ŹL─é s. f. v. vrie.
VR├ŹL─é, vrile, s. f. Mi╚Öcare, de rota╚Ťie a unui avion ├«n jurul unei axe verticale.
!vr├şe (mi╚Öcare de rota╚Ťie) s. f., art. vr├şa, g.-d. art. vr├şei; pl. vrii, art. vr├şile
vr├şe/vr├şl─â (av.) s. f., art. vr├şa/vr├şla, g.-d. art. vr├şei/vr├şlei; pl. vr├şi/vr├şle, art. vr├şile/vr├şlele
VR├ŹE s.f. Figur─â acrobatic─â ├«n care avionul se rote╚Öte ca un burghiu, cobor├ónd pe vertical─â. [Var. vril─â s.f. / < fr. vrille].
VR├ŹL─é s.f. 1. Vrie. 2. Burghiu folosit mai ales la g─âurirea lemnului ╚Öi a anumitor materiale plastice. [< fr. vrille].
VR├ŹE s. f. evolu╚Ťie acrobatic─â ├«n care un avion se rote╚Öte ca un burghiu, cobor├ónd pe vertical─â. ÔÖŽ ├«n ~ = ├«n c─âdere liber─â. (< fr. vrille)
VR├ŹE ~i f. Cobor├óre a unui avion (├«n pierdere de vitez─â), prin mi╚Öc─âri de rota╚Ťie ├«n jurul axei verticale. [Art. vria. G.-D. vriei] /<lat. vrille
VRIE mi╚Öcare de rota╚Ťie a unei aeronave sau para╚Öutist ├«n c─âdere liber─â ├«n jurul unei axe verticale, care necontrolat─â la timp duce la imposibilitatea st─âp├ónirii aparatului sau a c─âderii libere. Vrie normal─â sau vertical─â se produce pe axa vertical─â sau aproape de vertical─â, aeronava c─âz├ónd cu botul ├«n jos, cu o vitez─â de rota╚Ťie de 80-120 rot/min. Vrie plat─â se produce aproximativ pe orizontal─â, axa longitudinal─â a aeronavei form├ónd un unghi mai mic de 45┬░, fiind deosebit de periculoas─â, ├«ngreun├ónd comenzile aeronavei ╚Öi deschiderea para╚Öutei. Aceste evolu╚Ťii se pot petrece ╚Öi din pozi╚Ťia pe spate. Vrie controlat─â constituie un element din acroba╚Ťia aerian─â cu avionul.
avionul a intrat ├«n vrie expr. (de╚Ť.) mesajul nu mai este de actualitate

Vrie dex online | sinonim

Vrie definitie

Intrare: vrie
vril─â substantiv feminin
vrie substantiv feminin