Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru vot

VOT, voturi, s. n. 1. Exprimare a opiniei cet─â╚Ťenilor unui stat ├«n leg─âtur─â cu alegerea reprezentan╚Ťilor lor ├«n organele de conducere; opinie exprimat─â de membrii unei adun─âri constituite ├«n leg─âtur─â cu o candidatur─â, cu o propunere sau cu o hot─âr├óre; adeziune dat─â ├«n acest scop. ÔŚŐ Vot de ├«ncredere (sau de ne├«ncredere) = vot prin care parlamentul aprob─â (sau respinge) politica guvernului ori un act al acestuia. Drept de vot = drept al aleg─âtorilor de a-╚Öi exprima voin╚Ťa pentru alegerea reprezentan╚Ťilor ├«n organele reprezentative ale statului; sufragiu. 2. Mod de adoptare a hot─âr├órilor de c─âtre organele de stat, ob╚Öte╚Öti etc. 3. (├Än sintagma) Vot de blam = sanc╚Ťiune prin care o colectivitate organizat─â ├«╚Öi manifest─â prin vot dezaprobarea fa╚Ť─â de o ac╚Ťiune, de o atitudine etc. a unui membru al ei. ÔÇô Din fr. vote.
VOT, voturi, s. n. 1. Exprimare a opiniei cet─â╚Ťenilor unui stat ├«n leg─âtur─â cu alegerea reprezentan╚Ťilor lor ├«n organele de conducere; opinie exprimat─â de membrii unei adun─âri constituite ├«n leg─âtur─â cu o candidatur─â, cu o propunere sau cu o hot─âr├óre; adeziune dat─â ├«n acest scop. ÔŚŐ Vot de ├«ncredere (sau de ne├«ncredere) = vot prin care un parlament aprob─â (sau respinge) politica guvernului ori un act al acestuia. Drept de vot = drept al aleg─âtorilor de a-╚Öi exprima voin╚Ťa pentru alegerea reprezentan╚Ťilor ├«n organele reprezentative ale statului; sufragiu. 2. Mod de adoptare a hot─âr├órilor de c─âtre organele de stat, ob╚Öte╚Öti etc. 3. (├Än sintagma) Vot de blam = sanc╚Ťiune prin care o colectivitate organizat─â ├«╚Öi manifest─â prin vot dezaprobarea fa╚Ť─â de o ac╚Ťiune, de o atitudine etc. a unui membru al ei. ÔÇô Din fr. vote.
VOT, voturi, s. n. Exprimarea opiniei cet─â╚Ťenilor unui stat ├«n leg─âtur─â cu alegerea reprezentan╚Ťilor ├«n organele de conducere (v. sufragiu); opinie exprimat─â de membrii unei adun─âri constituite, ├«n leg─âtur─â cu o candidatur─â, cu o propunere sau o hot─âr├«re; adeziune dat─â pentru alegerea unui candidat, pentru admiterea unei propuneri etc. Nu mai are drept de vot de c├«nd ╚Öi-a m─âritat fata. CARAGIALE, O. I 122. D-ta care mi-ai dat votul la alegerea din urm─â? NEGRUZZI, S. I 223. Pe aceste dar temeiuri, fra╚Ťi rom├«ni, eu v─â cer votul. ALEXANDRESCU, M. 170. Vot de blam = sanc╚Ťiune prin care o colectivitate ├«╚Öi manifest─â (prin vot) dezaprobarea fa╚Ť─â de o ac╚Ťiune, o atitudine etc. a unui membru din acea colectivitate.
vot s. n., pl. v├│turi
vot s. n., pl. v├│turi
V├ôT s. (POL.) 1. alegeri. 2. sufragiu. (La alegeri a ob╚Ťinut ~urile noastre.)
VOT s.n. Exprimare a opiniei cet─â╚Ťenilor unei ╚Ť─âri ├«n leg─âtur─â cu alegerea reprezentan╚Ťilor ├«n organele de conducere; opinie exprimat─â de membrii unei adun─âri constituite ├«n leg─âtur─â cu o candidatur─â, cu o propunere sau cu o hot─âr├óre; adeziune dat─â ├«n acest scop. [< fr. vote, cf. engl. vote < lat. votum ÔÇô promisiune].
VOT s. n. 1. exprimare a opiniei cet─â╚Ťenilor unei ╚Ť─âri ├«n leg─âtur─â cu alegerea reprezentan╚Ťilor ├«n organele de conducere. ÔÖŽ opinie exprimat─â de membrii unei adun─âri constituite ├«n leg─âtur─â cu o candidatur─â, cu o propunere sau cu o hot─âr├óre; adeziune dat─â ├«n acest scop. 2. mod de adoptare a hot─âr├órilor de c─âtre organele de stat, ob╚Öte╚Öti etc. ÔÖŽ ~ de ├«ncredere = vot prin care parlamentul se declar─â de acord cu politica sau cu un act al guvernului. (< fr. vote)
VOT ~uri n. Opinie exprimat─â de cet─â╚Ťeni ├«n leg─âtur─â cu promovarea unei candidaturi, cu adoptarea unei propuneri sau a unei hot─âr├óri. Drept de ~. ÔŚŐ ~ de blam dezaprobare public─â manifestat─â de membrii unei colectivit─â╚Ťi fa╚Ť─â de un conduc─âtor sau de un ├«mputernicit al ei. ~ deliberativ vot cu rezultat hot─âr├ótor. /<lat. votum, it. voto, fr. vote
vot n. sufragiu dat.
*vot n., pl. ur─ş (fr. vote, dup─â engl. vote, d. lat. votum, dorin╚Ť─â). Sufragi┼ş, voin╚Ť─â exprimat─â ├«ntrÔÇÖo adunare p. alegerea une─ş persoane or─ş p. admiterea une─ş propuner─ş: acest deputat sÔÇÖa ales cu multe votur─ş.
VOT s. 1. alegeri (pl.), scrutin. (├Än timpul ~.) 2. sufragiu. (La alegeri a ob╚Ťinut ~urile noastre.)
vot s. n. v. votum.

Vot dex online | sinonim

Vot definitie

Intrare: vot
vot substantiv neutru