Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru voluntar─â

VOLUNT├üR, -─é, voluntari, -e, adj., s. m. ╚Öi f. I. Adj. (Despre oameni ╚Öi manifest─ârile lor). 1. Care ac╚Ťioneaz─â de bun─âvoie, din proprie ini╚Ťiativ─â, nesilit de nimeni, ├«n mod con╚Ötient; (despre ac╚Ťiuni) care se face de bun─âvoie, f─âr─â constr├óngere. ÔŚŐ Act voluntar = ac╚Ťiune s─âv├ór╚Öit─â de cineva ├«n mod con╚Ötient, voit. 2. Care exprim─â voin╚Ť─â. 3. Care ├«╚Öi impune voin╚Ťa; autoritar. II. S. m. Persoan─â care cere s─â fie chemat─â sub arme f─âr─â a avea aceast─â obliga╚Ťie; p. ext. persoan─â care ia parte la o campanie militar─â din proprie ini╚Ťiativ─â sau care se ofer─â s─â execute o misiune de lupt─â. ÔÖŽ Persoan─â care se ofer─â s─â fac─â un. serviciu de bun─âvoie ╚Öi dezinteresat. [Var.: (II) (├«nv.) volint├şr, volont├şr s. m.] ÔÇô Din fr. volontaire, lat. voluntarius, rus. volentir.
VOLUNT├üR, -─é, voluntari, -e, adj., s. m. I. Adj. (Despre oameni ╚Öi manifest─ârile lor) 1. Care ac╚Ťioneaz─â de bun─âvoie, din proprie ini╚Ťiativ─â, nesilit de nimeni, ├«n mod con╚Ötient; (despre ac╚Ťiuni) care se face de bun─âvoie, f─âr─â constr├óngere. ÔŚŐ Act voluntar = ac╚Ťiune s─âv├ór╚Öit─â de cineva ├«n mod con╚Ötient, voit. 2. Care exprim─â voin╚Ť─â. 3. Care ├«╚Öi impune voin╚Ťa; autoritar. II. S. m. Persoan─â care intr─â ├«n armat─â din proprie dorin╚Ť─â spre a face serviciul militar (├«nainte de a fi ├«mplinit v├órst─â cerut─â); p. ext. persoan─â care ia parte la o campanie militar─â din proprie ini╚Ťiativ─â sau care se ofer─â s─â fac─â un serviciu de bun─âvoie ╚Öi dezinteresat. [Var.: (II) (├«nv.) volint├şr, volont├şr s. m.] ÔÇô Din fr. volontaire, lat. voluntarius, rus. volentir.
VOLUNT├üR2, -─é, voluntari, -e, adj. (Despre oameni ╚Öi despre manifest─âri sau aspecte ale lor) 1. Care ac╚Ťioneaz─â de bun─âvoie, din proprie ini╚Ťiativ─â, nesilit de nimeni, ├«n mod con╚Ötient. Au fost echipe voluntare care intrau la lucru dup─â ce ├«╚Öi terminaser─â munca lor. BARANGA, I. 171. 2. (Despre ac╚Ťiuni) Care se face de bun─âvoie, din propria ini╚Ťiativ─â a cuiva, f─âr─â constr├«ngere. Prin munca voluntar─â a tineretului s─âtesc au fost amenajate numeroase terenuri de sport. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2697. Act voluntar = ac╚Ťiune s─âv├«r╚Öit─â de cineva ├«n mod con╚Ötient, voit. 3. Care exprim─â voin╚Ť─â. Asprimea voluntar─â a fe╚Ťei era ├«ndulcit─â de catifelarea umed─â a ochilor ╚Öi de buzele c─ârnoase, ro╚Öii ╚Öi desenate voluptos. C. PETRESCU, ├Ä. I 13L Era mai ├«nalt ╚Öi mai chipe╚Ö ca Grigore, cu ├«nf─â╚Ťi╚Öarea voluntar─â a omului obi╚Önuit. REBREANU, R. I 81. 4. Care ├«╚Öi impune voin╚Ťa; autoritar. Are o fire foarte voluntar─â. REBREANU, R. I 29.
voluntár adj. m., s. m., pl. voluntári; adj. f., s. f. voluntáră, pl. voluntáre
voluntár adj. m., s. m., pl. voluntári; f. sg. voluntáră, pl. voluntáre
VOLUNTÁR adj. 1. v. benevol. 2. v. autoritar.
Voluntar Ôëá involuntar, neinten╚Ťionat, nevoluntar
VOLUNT├üR, -─é adj. 1. F─âcut de bun─âvoie, nesilit de nimeni; liber consim╚Ťit. 2. Care caut─â s─â-╚Öi impun─â mereu voin╚Ťa; cu voin╚Ť─â (ferm─â); ├«nc─âpa╚Ť├ónat, ├«nd─âr─âtnic. // s.m. Militar care particip─â la o campanie sau se ├«nroleaz─â ├«n armat─â din propria dorin╚Ť─â, de bun─âvoie, neobligat (├«nainte de a fi ├«mplinit v├órsta necesar─â). [< lat. voluntarius, cf. fr. volontaire, it. volontario].
VOLUNT├üR, -─é I. adj. 1. f─âcut de bun─âvoie; liber consim╚Ťit. 2. care exprim─â, denot─â voin╚Ť─â. ÔŚŐ care ├«╚Öi impune voin╚Ťa; autoritar; ├«nc─âp─â╚Ť├ónat, ├«nd─âr─âtnic. II. s. m. 1. militar care particip─â la o campanie, la o ac╚Ťiune de lupt─â sau se ├«nroleaz─â ├«n armat─â din proprie dorin╚Ť─â. 2. cel care se ofer─â s─â fac─â un serviciu de bun─âvoie ╚Öi dezinteresat. (< lat. voluntarius, fr. volontaire)
VOLUNT├üR1 ~─â (~i, ~e) 1)(despre persoane) Care ac╚Ťioneaz─â de bun─â voie, din proprie ini╚Ťiativ─â. 2) Care ├«╚Öi impune voin╚Ťa; autoritar. 3) (despre ac╚Ťiuni) Care se face f─âr─â constr├óngere. /<lat. voluntarius, fr. volontiare, it. volontarie
voluntar a. care se face de bun─â voie: act voluntar. ÔĽĹ m. cel ce sÔÇÖa ├«nrolat de bun─â voie ├«n armat─â: batalion de voluntari.
*volunt├ír, -─â adj. (lat. voluntarius. V. volintir). Al voin╚Ťe─ş: acte voluntare. De bun─â vo─şe, nesilit: act voluntar. Soldat ├«nrolat de vo─şe ├«n ainte de etatea legal─â sa┼ş f─âr─â s─â datoreasc─â serviciu militar. Adv. De bun─â vo─şe.

Voluntar─â dex online | sinonim

Voluntar─â definitie

Intrare: voluntar─â
voluntar─â admite vocativul substantiv feminin
Intrare: voluntar (adj.)
voluntar 1 adj. adjectiv