Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

17 defini╚Ťii pentru volt─â

V├ôLT─é, volte, s. f. 1. Mi╚Öcare ├«n form─â de cerc sau de arc de cerc. ÔÖŽ Fig. Schimbare (brusc─â) de atitudine. ÔÖŽ (Scrim─â) Mi╚Öcare (de rota╚Ťie) f─âcut─â pentru a evita loviturile adversarului. 2. Manevr─â de rota╚Ťie executat─â de o ambarca╚Ťiune sau de o nav─â cu p├ónze pentru a face ca v├óntul s─â fie primit din cel─âlalt bord. ÔŚŐ Volt─â ├«n v├ónt = schimbare a direc╚Ťiei ├«mpotriva v├óntului. Volt─â sub v├ónt = schimbare a direc╚Ťiei ├«n sensul v├óntului. 3. Semn care indic─â repetarea unui fragment muzical, de fiecare dat─â cu un alt sf├ór╚Öit. ÔÇô Din fr. volte.
V├ôLT─é, volte, s. f. 1. Mi╚Öcare ├«n form─â de cerc sau de arc de cerc. ÔÖŽ Fig. Schimbare (brusc─â) ├«n atitudine, trecere subit─â de la o concep╚Ťie la alta. ÔÖŽ (Scrim─â) Mi╚Öcare (de rota╚Ťie) f─âcut─â pentru a evita loviturile adversarului. 2. Manevr─â de rota╚Ťie f─âcut─â de o ambarca╚Ťie sau de o nav─â cu p├ónze pentru schimbarea bordului din care prime╚Öte v├óntul. ÔŚŐ Volt─â ├«n v├ónt = manevr─â pentru schimbarea direc╚Ťiei ├«mpotriva v├óntului. Volt─â sub v├ónt = manevr─â pentru schimbarea direc╚Ťiei ├«n sensul v├óntului. 3. Semn care indic─â repetarea unui fragment muzical, de fiecare dat─â cu un alt sf├ór╚Öit. ÔÇô Din fr. volte.
V├ôLT─é, volte, s. f. 1. Mi╚Öcare ├«n form─â de cerc sau de arcuri de cerc. Plutei care vine cu mare vitez─â la vale, pluta╚Öii trebuie s─â-i dea... o suple╚Ťe de pas─âre care face o volt─â ├«n zbor. BOGZA, C. O. 374. Iar─â╚Öi... o oprire, iar─â╚Öi l─âcuste care s─âreau spre c├«mp cu volte smintite. SADOVEANU, M. C. 105. Cu ╚Öervetul la g├«t, cu obrajii cl─âbuci╚Ťi de s─âpun, urm─ârea prin oglind─â voltele briciului din m├«na care f─âcea gesturi dezordonate. BART, E. 71. ÔÖŽ Fig. Schimbare (brusc─â) ├«n atitudine, trecere subit─â de la o concep╚Ťie la alta. Se ilustr─â chiar din prima legislatur─â prin c├«teva volte de o adres─â ╚Öi agilitate ├«n adev─âr artistice,. VLAHU╚Ü─é, la CADE. ÔÖŽ (Scrim─â) Mi╚Öcare f─âcut─â pentru a evita loviturile adversarului. 2. Manevr─â f─âcut─â de o nav─â cu p├«nze pentru a-╚Öi schimba direc╚Ťia. ÔŚŐ Volta-n v├«nt = manevr─â pentru schimbarea direc╚Ťiei vasului ├«mpotriva v├«ntului. Sifliile ├«ncep s─â sune pe punte, oamenii gr─âbi╚Ťi se str├«ng la posturi... ┬źGata de volta-n v├«nt┬╗... am schimbat drumul spre Caliacra. BART, S. M. 19. Volta sub v├«nt = manevr─â pentru schimbarea direc╚Ťiei ├«n sensul v├«ntului.
vóltă (mișcare circulară) s. f., g.-d. art. vóltei; pl. vólte
v├│lta interj.
vóltă (mișcare circulară) s. f., g.-d. art. vóltei; pl. vólte
VÓLTA interj. (Mar.) Comandă pentru a opri virarea. [Cf. voltă (2) [în DN]].
V├ôLT─é s.f. 1. Mi╚Öcare ├«n form─â de cerc (f─âcut─â mai ales de un c─âl─âre╚Ť cu calul ├«ntr-un manej). ÔÖŽ Mi╚Öcare f─âcut─â pentru a para o lovitur─â a adversarului la scrim─â. 2. Schimbare de direc╚Ťie a unei nave, astfel ca v├óntul s─â treac─â dintr-un bord ├«n cel─âlalt. 3. (Muz.) Volta. ÔÖŽ (Lit.) Diviziune a can╚Ťonei. [< it. volta, cf. fr. volte].
VOLTÁ2 vb. intr. (mar.) a executa, a face să execute o voltă (3). (< it. voltare, fr. volter)
VÓLTA3 interj. (mar.) comandă pentru a opri virarea. (< voltă)
V├ôLT─é s. f. 1. mi╚Öcare ├«n cerc f─âcut─â de un c─âl─âre╚Ť cu calul ├«ntr-un manej. 2. (fig.) schimbare (brusc─â) de atitudine. ÔŚŐ (scrim─â) mi╚Öcare pentru a para o lovitur─â a adversarului. 3. schimbare de direc╚Ťie a unei nave. 4. bucl─â de fixare a cap─âtului unei par├óme. 5. (muz.) volta. ÔŚŐ diviziune a can╚Ťonei. (< fr. volte)
V├ôLT─é ~e f. 1) Mi╚Öcare de rota╚Ťie ├«n jurul axei proprii. 2) Tur complet, executat de un c─âl─âre╚Ť ├«n manej. 3) sport Mi╚Öcare de ap─ârare a scrimerului. 4) mar. Schimbare de direc╚Ťie a unei nave, astfel ca v├óntul s─â loveasc─â ├«n cel─âlalt bord. /<fr. volte, it. volta
volt─â f. 1. mi╚Öcare ├«n cerc a cailor ├«ntrÔÇÖun manej; 2. ├«n scrim─â: mi╚Öcare spre a para loviturile; 3. fig. schimbare complet─â ╚Öi subit─â: a face volte politice.
*v├│lt─â f., pl. e (fr. volte, d. it. volta. V. volut─â, bolt─â, volbur─â, vultoare, revolt─â). ├Änv├«rtire a calulu─ş ├«n fug─â a╚Öa ├«n c├«t s─â descrie un cerc. ├Än scrim─â, ├«ntors─âtur─â p. a para o lovitur─â. Fig. Schimbare subit─â ├«n p─ârer─ş, ├«n atitudine: o volt─â politic─â. V. viraj.
volta, voltez v. t., v. i. (cart.) a tri╚Öa la jocul de c─âr╚Ťi prin procedeul ÔÇ×volteiÔÇŁ.
volt─â, volte s. f. (cart.) tehnic─â de tri╚Öat const├ónd ├«n amestecarea normal─â a c─âr╚Ťilor, cu p─âstrarea deasupra ori dedesubt a unei forma╚Ťii, cunoscut─â doar de cel care d─â c─âr╚Ťile, introdus─â ├«n joc la schimbarea c─âr╚Ťilor.
volt─â prin baladare expr. v. volt─â.

Volt─â dex online | sinonim

Volt─â definitie

Intrare: volt─â
volt─â substantiv feminin
Intrare: volta (vb.)
volta vb. verb grupa I conjugarea a II-a