Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

19 defini╚Ťii pentru voalat

VOAL├ü, voalez, vb. I. 1. Tranz. A acoperi cu un voal (1); a ascunde, a masca; fig. a ├«n╚Öela aparen╚Ťele. ÔŚŐ Refl. Se voaleaz─â ├«nainte de a pleca. ÔÖŽ Refl. (Despre voce sau sunete) A-╚Öi pierde sonoritatea ╚Öi limpezimea; a se estompa. 2. Refl. (Despre unele materiale fotografice) A se strica, a se deprecia, a-╚Öi pierde ├«nsu╚Öirile din cauza voalului (2); a se ├«nnegri. ÔÇô Din fr. voiler.
VOAL├üT, -─é, voala╚Ťi, -te, adj. Acoperit cu un voal (1); ascuns, umbrit. ÔÖŽ (Despre glas, sunete) Lipsit de sonoritate ╚Öi limpezime; stins, estompat. ÔÖŽ (Despre negative fotografice) Degradat prin producerea unui voal (2). ÔÇô V. voala.
VOAL├ü, voalez, vb. I. 1. Tranz. A acoperi cu un voal (1); a ascunde, a masca; fig. a ├«n╚Öela aparen╚Ťele ÔŚŐ Refl. Se voaleaz─â ├«nainte de a pleca. ÔÖŽ Refl. (Despre voce sau sunete) A-╚Öi pierde sonoritatea ╚Öi limpezimea; a se estompa. 2. Refl. (Despre unele materiale fotografice) A se strica, a se deprecia, a-╚Öi pierde ├«nsu╚Öirile din cauza voalului (2); a se ├«nnegri. ÔÇô Din fr. voiler.
VOAL├üT, -─é, voala╚Ťi, -te, adj. Acoperit cu un voal (1); ascuns, umbrit. ÔÖŽ (Despre glas, sunete) Lipsit de sonoritate ╚Öi limpezime; stins, estompat. ÔÖŽ (Despre negative fotografice) Degradat prin producerea unui voal (2). ÔÇô V. voala.
VOAL├ü, voalez, vb. I. 1. Tranz. A acoperi cu un voal. ╚śi-a voalat fa╚Ťa. ÔÖŽ Refl. (Despre voce sau sunete) A-╚Öi pierde sonoritatea ╚Öi limpezimea, a se estompa. 2. Refl. (Despre unele materiale fotografice) A se strica, a-╚Öi pierde ├«nsu╚Öirile datorit─â unui voal (2). A p─âtruns lumina ├«n aparat ╚Öi s-a voalat filmul.
VOAL├üT, -─é, voala╚Ťi, -te, adj. Acoperit cu un voal; fig. ascuns, mascat, umbrit; (despre voci, sunete) estompat. Nu i s-a schimbat nici expresia copil─âreasc─â a fe╚Ťei, nici mi╚Öc─ârile naive ╚Öi repezi, nici glasul ├«ncet ╚Öi voalat. IBR─éILEANU, A. 35. ÔÖŽ (Despre negative fotografice) Degradat prin producerea unui voal (2); stricat.
voalá (a ~) (voa-) vb., ind. prez. 3 voaleáză
voal├í vb. (sil. voa-), ind. prez. 1 sg. voal├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. voale├íz─â
VOALÁ vb. 1. v. ascunde. 2. v. împăienjeni. 3. (FOTO) a se înnegri. (Filmul s-a ~.) 4. a se estompa. (Vocea i s-a ~.)
VOALÁT adj. 1. v. împăienjenit. 2. (FOTO) înnegrit. (Clișeu ~.) 3. estompat. (Voce ~.)
A voala Ôëá a releva, a reliefa, a v─âdi
VOAL├ü vb. I. 1. tr. A acoperi cu un voal; a ascunde, a umbri, a masca; (fig.) a ├«n╚Öela aparen╚Ťele. ÔŚŐ refl. (Despre voce) A-╚Öi pierde sonoritatea ╚Öi limpezimea; a se estompa. 2. (refl.) (Despre un material fotografic) A se ├«nnegri u╚Öor, a se strica datorit─â venirii ├«n contact cu lumina, unei gre╚Öeli de fabrica╚Ťie sau folosirii unui revelator de calitate inferioar─â. [Pron. vo-a-la. / cf. fr. voiler].
VOAL├üT, -─é adj. (Despre voce) Estompat, stins, surd. ÔÖŽ (adv.) ├Än╚Öel├ónd aparen╚Ťele, pe departe, pe ocolite. [Pron. vo-a-. / < voala].
VOAL├ü vb. I. tr. a acoperi cu un voal; a ascunde, a umbri, a masca; (fig.) a ├«n╚Öela aparen╚Ťele. II. refl. 1. (despre voce) a-╚Öi pierde sonoritatea ╚Öi limpezimea; a se estompa. 2. (despre un material fotografic) a se ├«nnegri u╚Öor, a se strica datorit─â venirii ├«n contact cu lumina, unei gre╚Öeli de fabrica╚Ťie sau folosirii unui revelator de calitate inferioar─â. 3. (despre o pies─â de lemn sau de metal, o foaie de tabl─â etc.) a se deforma, a nu mai fi plan─â. (< fr. voiler)
VOAL├üT, -─é adj. 1. care poart─â un voal, acoperit cu un voal. 2. (╚Öi adv.) obscur, disimulat, ├«n╚Öel├ónd aparen╚Ťele. 3. (despre voce, sunete) estompat, stins, surd. (< fr. voil├ę)
A VOAL├ü ~├ęz tranz. 1) A acoperi cu un voal. 2) fig. A ascunde vederii; a masca; a camufla. [Sil. voa-] /<fr. voiler
A SE VOAL├ü m─â ~├ęz intranz. 1) (despre voce sau sunete) A pierde claritatea ╚Öi sonoritatea; a deveni mai pu╚Ťin intens; a se atenua; a sl─âbi; a se estompa. 2) (despre un material fotografic) A se ├«nnegri, venind ├«n contact cu lumina. /<fr. voiler
VOALA vb. 1. a ascunde, a masca. (Norii ~ lumina soarelui.) 2. a (se) ├«mp─âienjeni, a (se) ├«nce╚Ťo╚Öa, a (se) ├«nnegura, a (se) p─âienjeni, a (se) tulbura, (reg.) a (se) pup─âza. (Privirea, vederea i se ~.) 3. (FOTO) a se ├«nnegri. (Filmul s-a ~.) 4. a se estompa. (Vocea i s-a ~.)
VOALAT adj. 1. (FOTO) înnegrit. (Clișeu ~.) 2. estompat. (Voce ~.)

Voalat dex online | sinonim

Voalat definitie

Intrare: voalat
voalat adjectiv
Intrare: voala
voala conjugarea a II-a grupa I verb
  • silabisire: voa-la