Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

19 defini╚Ťii pentru vizitare

VIZIT├ü, vizitez, vb. I. Tranz. 1. A merge la cineva pentru a-l vedea (din prietenie, din datorie profesional─â etc.); a face cuiva o vizit─â. 2. A se duce s─â vad─â, s─â cunoasc─â la fa╚Ťa locului o localitate, un muzeu, un obiectiv etc. 3. A inspecta, a controla; a cerceta, a examina cu aten╚Ťie ╚Öi la fa╚Ťa locului. ÔÇô Din fr. visiter, lat. visitare.
VIZIT├üRE, vizit─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a vizita ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. vizita.
VIZIT├ü, vizitez, vb. I. Tranz. 1. A merge la cineva pentru a-l vedea (din prietenie, din datorie profesional─â etc.); a face cuiva o vizit─â. 2. A se duce s─â vad─â, s─â cunoasc─â la fa╚Ťa locului o localitate, un muzeu, un obiectiv etc. 3. A inspecta, a controla; a cerceta, a examina cu aten╚Ťie ╚Öi la fa╚Ťa locului. ÔÇô Din fr. visiter, lat. visitare.
VIZIT├üRE, vizit─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a vizita ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. vizita.
VIZIT├ü, vizitez, vb. I. Tranz. 1. A merge la cineva acas─â pentru a-l vedea; a se duce ├«n vizit─â, a face cuiva vizit─â. M-am g├«ndit cu un fel de nelini╚Öte c─â voi fi vizitat de ai mei. CAMIL PETRESCU, U. N. 417. C├«╚Ťiva vecini veniser─â s─â viziteze pe mama Elenei. BOLINTINEANU, O. 456. ÔŚŐ (├Än contexte figurate) Tr─âie╚Öte ╚Öi ast─âzi ├«nchis ├«ntr-o cas─â de nebuni ╚Öi-╚Öi istorise╚Öte necontenit povestea oricui viziteaz─â trista lui singur─âtate. GANE, N. III 127. 2. A se duce s─â vad─â, s─â cerceteze, s─â cunoasc─â la fa╚Ťa locului (o localitate, un muzeu etc.); a parcurge examin├«nd, cercet├«nd. Muzeele le-a vizitat Zaharia Duhu singur. C. PETRESCU, A. 319. De ar fi voit cineva s─â viziteze Dorna, trebuia s─â se aca╚Ťe de st├«nci. GANE, N. I 56. De dou─â ori am avut impruden╚Ťa s─â vizitez saloanele arti╚Ötilor ├«n via╚Ť─â. CARAGIALE, O. III 252. Luai un fiacru ╚Öi vizitai ora╚Öul. NEGRUZZI, S. I 67. ÔŚŐ Fig. C├«te pustiuri de groaz─â pline, A mea durere n-a vizitat. ALEXANDRESCU, M. 63. 3. A controla, a inspecta. ├Änc─â din august el porni pe drumurile de ╚Ťar─â, ├«n tr─âsur─â sau c─âru╚Ť─â, cum i-a fost la ├«ndem├«n─â, s─â viziteze ╚Öcoalele din jude╚Ťul Vaslui. C─éLINESCU, E. 260. ÔÖŽ A cerceta, a examina cu aten╚Ťie. Vizit─â mai ├«nt├«i cu de-am─ânuntul localul, ca s─â vad─â ├«n ce fel ╚Öi-a ├«ndeplinit obliga╚Ťiile arhitectul. CAMIL PETRESCU, O. I 193. Am l─âsat [manuscrisele] f─âg─âduindu-le de a le vizita cum voi pute deprinde a ceti scrisoarea aceea ieroglific─â. NEGRUZZI, S. I 11.
VIZIT├üRE, vizit─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a vizita ╚Öi rezultatul ei.
vizitá (a ~) vb., ind. prez. 3 viziteáză
vizitáre s. f., g.-d. art. vizitắrii; pl. vizitắri
vizit├í vb., ind. prez. 1 sg. vizit├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. vizite├íz─â
vizitáre s. f., g.-d. art. vizitării; pl. vizitări
VIZITÁ vb. 1. a (se) vedea. (Ne ~ în fiecare săptămână.) 2. (pop.) a cerca, a cerceta, (reg.) a petrece, (înv.) a socoti. (A ~ mai multe orașe.)
VIZIT├ü vb. I. tr. 1. A merge la cineva acas─â din polite╚Ťe, din obliga╚Ťie, din prietenie etc. pentru a-l vedea; a face o vizit─â. ÔÖŽ (Despre medic) A face un examen medical unui pacient. 2. A examina o situa╚Ťie f─âc├ónd o descindere ├«n fa╚Ťa locului; a inspecta. 3. A examina, a cerceta o regiune, un muzeu etc. prin deplasare ├«n fa╚Ťa locului. [< fr. visiter, it., lat. visitare].
VIZIT├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a vizita ╚Öi rezultatul ei. [< vizita].
VIZIT├ü vb. tr. 1. a face cuiva o vizit─â. ÔŚŐ (despre medici) a face un examen medical unui pacient. 2. a examina o situa╚Ťie f─âc├ónd o descindere la fa╚Ťa locului; a inspecta. 3. a merge s─â cunoasc─â o localitate, o expozi╚Ťie, un muzeu etc. (< fr. visiter, lat. visitare)
A VIZIT├ü ~├ęz tranz. A vedea, f─âc├ónd o vizit─â. /<fr. visiter, lat. visitare
vizit├á v. 1. a se duce la cineva s─â-l vaz─â din polite╚Ť─â, din datorie: a vizita pe un amic, pe un bolnav; 2. a merge s─â vaz─â de curiozitate: a vizita un muzeu; 3. a cerceta cu de am─âruntul: a vizita o ╚Öcoal─â.
*vizit├ęz v. tr. (lat. v├şsito, -├íre, fr. visiter). Intru ca s─â v─âd ca prieten, ca medic, ca inspector sa┼ş de curiozitate: a vizita un prieten, medicu ├«╚Ö─ş viziteaz─â bolnavi─ş, comandantu vasulu─ş beligerant trimese o barc─â cu un ofi╚Ťer ca s─â viziteze vasu nostru, str─âini─ş viziteaz─â Elve╚Ťia.
VIZITA vb. 1. a (se) vedea. (Ne ~ în fiecare săptămînă.) 2. (pop.) a cerca, a cerceta, (reg.) a petrece, (înv.) a socoti. (A ~ mai multe orașe.)
vizita, vizitez v. t. (intl.) a sparge o locuin╚Ť─â ├«n absen╚Ťa locatarilor.

Vizitare dex online | sinonim

Vizitare definitie

Intrare: vizita
vizita conjugarea a II-a grupa I verb tranzitiv
Intrare: vizitare
vizitare substantiv feminin