Dicționare ale limbii române

2 intrări

11 definiții pentru vizionat

VIZIONÁ, vizionez, vb. I. Tranz. A privi, a urmări proiecția unui film, desfășurarea unui spectacol. [Pr.: -zi-o-] – Din fr. visionner.
VIZIONÁ, vizionez, vb. I. Tranz. A privi, a urmări, a vedea un film, un spectacol (înainte de premieră). [Pr.: -zi-o-] – Din fr. visionner.
VIZIONÁ, vizionez, vb. I. Tranz. (Rar) A privi, a urmări ca spectator, desfășurarea unui film pe ecran.
vizioná (a ~) (-zi-o-) vb., ind. prez. 3 vizioneáză
vizioná vb. (sil. -zi-o-), ind. prez. 1 sg. vizionéz, 3 sg. și pl. vizioneáză
VIZIONÁ vb. a privi, a urmări, a vedea. (A ~ un film la televizor.)
VIZIONÁ vb. I. tr. A privi, a vedea un film, un spectacol. [Pron. -zi-o-, p.i. -nez. / < fr. visionner, cf. it. visionare].
VIZIONÁ vb. tr. a vedea un film, un spectacol înainte de premieră; (p. ext.) a vedea, a privi un film (la televizor), o piesă de teatru, o expoziție etc. ◊ a urmări un meci, o partidă sportivă. ◊ a asculta un recital. ◊ a vizita un apartament, o casă etc., pentru cumpărare. (< fr. visionner)
A VIZIONÁ ~éz tranz. (filme, spectacole) A privi în calitate de spectator. [Sil. -zi-o-] /<fr. visionner
VIZIONA vb. a privi, a urmări, a vedea. (A ~ un film la televizor.)
vizioná vb. I ♦ 1. A vedea un spectacol înainte de premieră ◊ „Ziariștii au fost invitați să vizioneze filmul cu o zi înainte de premieră.” ♦ 2. (Prin ext., folosit impropriu ca sinonim mai ◊ „distins” al lui a vedea) A vedea (în general) un film, la cinematograf sau la televizor ◊ „Ieri am vizionat, la telecinematecă, un film cu Jean Gabin.” ♦ 3. A vedea o piesă de teatru ◊ „Vizionarea piesei le-a întregit elevilor imaginea pe care trebuie s-o aibă asupra dramaturgului Mihail Sebastian.” ♦ 4. A asculta un recital ◊ „Am vizionat un recital sugestiv.” ♦ 5. A urmări un meci, o partidă sportivă ◊ „Meciul va putea fi vizionat pe micul ecran.” I.B. 28 X 74 p. 7; v. și 20 IV 96 p. 3. ♦ 6. A vedea o expoziție ◊ „În 1967 C. Piliuță a vizionat numeroase expoziții din Italia.” ♦ 7. A vedea (un obiect) ◊ „Cupa Davis va putea fi vizionată zilnic între orele 918.” ♦ 8. A vizita un apartament, o casă etc. în vederea cumpărării ◊ „Azi vizionez, mâine sigur plătesc.” R.l. 28 VIII 94 p. 14 (formal din fr. visionner; V. Guțu Romalo C.G. 181, atestare din 1971, Th. Hristea în P.N. 3/76 p. 2122, de unde sunt citatele fără trimitere, C. Lupu în SCL 6/82 p. 504, Guția A. 29; DN, DEX, DN3 – sensuri foarte puține)

Vizionat dex online | sinonim

Vizionat definitie

Intrare: vizionat
vizionat participiu
Intrare: viziona
viziona conjugarea a II-a grupa I verb tranzitiv
  • silabisire: vi-zi-o-na