Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru vitrai

VITRÁI s. n. v. vitraliu.
VITRÁLIU, vitralii, s. n. Panou decorativ din plăci de sticlă colorată sau pictată în culori de smalț, montate în armătură de plumb, folosită la ferestre. [Var.: vitrái s. n.] – Din fr. vitrail.
VITRÁI s. n. v. vitraliu.
VITRÁLIU, vitralii, s. n. Fereastră alcătuită din bucăți de sticlă colorate sau pictate, montate într-o rețea de rame metalice. [Var.: vitrái s. n.] – Din fr. vitrail.
VITRÁLIU, vitralii și (rar) vitraliuri, s. n. Fereastră decorativă alcătuită din bucăți de sticlă colorate sau pictate, montate într-o rețea de baghete metalice. E o clădire foarte frumoasă... cu decorațiuni de mozaic și vitralii. C. PETRESCU, Î. I 14. În pădure... soarele s-a deschis deodată în lumini paralele printre vîrfuri ca într-un vitraliu. id. ib. II 35.
vitráliu (vi-tra-) [liu pron. liu] s. n., art. vitráliul; pl. vitrálii, art. vitráliile (-li-i-)
vitráliu s. n. (sil. -tra-) [-liu pron. -liu], art. vitráliul; pl. vitrálii, art. vitráliile (sil. -li-i-)
VITRÁI s.n. v. vitraliu.
VITRÁLIU s.n. Fereastră mare cu mai multe despărțituri, mărginite cu rame metalice, cu geamurile colorate sau pictate în culori diferite. [Pron. -liu, var. vitrai, vitrou s.n. / < fr. vitrail].
VITRÁLIU s. n. fereastră mare cu mai multe despărțituri, mărginite cu rame metalice, cu geamurile colorate sau pictate în culori de smalț diferite. (< fr. vitrail)
VITRÁLIU ~i n. 1) Panou decorativ constând din bucăți de sticlă colorate sau pictate, montate într-un cadru de metal. 2) Tehnica executării unor astfel de panouri. [Sil. vi-tra-liu] /<fr. vitrail
vitraliu n. fereastră cu geamurile ornate cu picturi: vitraliile unei catedrale (= fr. vitrail).
vitráliu, vitralii s. n. Panou decorativ din bucăți de sticlă colorată diferit, montate în armături de plumb, folosit la ferestrele bisericilor, având o compoziție decorativă (geometrică, florală etc.) sau o imagine cu caracter iconografic. Este cunoscut încă din antichitate și a înflorit în cadrul stilului gotic. – Din fr. vitrail.

Vitrai dex online | sinonim

Vitrai definitie

Intrare: vitraliu
vitraliu substantiv neutru
  • silabisire: vi-tra-liu
  • pronunție: vitralĭu
vitrai substantiv neutru