Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru vitezometru

VITEZOMÉTRU, vitezometre, s. n. Instrument pentru mășurarea vitezei de deplasare a unui vehicul rutier. – Viteză + metru (după barometru, manometru etc.).
VITEZOMÉTRU, vitezometre, s. n. Instrument pentru măsurarea vitezei de deplasare a unui vehicul rutier. – Viteză + metru (după barometru, manometru etc.).
VITEZOMÉTRU, vitezometre, s. n. Instrument pentru măsurarea vitezei unui vehicul.
vitezométru (-me-tru) s. n., art. vitezométrul; pl. vitezométre
vitezométru s. n. (sil. -tru), art. vitezométrul; pl. vitezométre
VITEZOMÉTRU s.n. Instrument folosit pentru măsurarea vitezei unui vehicul. [Et. incertă].
VITEZOMÉTRU s. n. instrument pentru măsurarea vitezei (vehiculelor). (< viteză + -metru2)
VITEZOMÉTRU ~e n. Aparat pentru măsurarea vitezei de deplasare a unui vehicul. [Sil. -me-tru] /viteză + metru
VITEZOMETRU aparat de bord care indică viteza de zbor a aeronavei față de masa de aer înconjurătoare, funcționând pe baza acțiunii dinamice a aerului asupra unei capsule aneroide. Vitezometrul se compune dintr-un tub Pilot (v.) montat pe aripă sau pe fuzelajul aeronavei și instrumentul propriu-zis de pe planșa de bord, alcătuit dintr-o carcasă de aluminiu închisă cu un sistem de pârghii legat la una sau două capsule aneroide deschise, destinderea sau comprimarea acestora (sub presiunea dinamică furnizată de tubul Pilot) antrenând acul indicator din fața cadranului gradat, care arată viteza în Km/h. Vitezometrul interesează prin datele furnizate pentru calculul duratei de zbor, dând indicații și pentru menținerea portanței necesare zborului în diferite manevre și evoluții. Vitezometrul electric transmite deformările capsulelor în tensiuni electrice proporționale deformării, acționând un sistem de indicare, înlăturând o serie de erori datorate jocului pârghiilor și a roților dințate Vitezometrul combinat (indică viteza proprie și pe cea proprie adevărată a aeronavei cu ajutorul a două ace, fiind utilizat în special la decolare și aterizare).

Vitezometru dex online | sinonim

Vitezometru definitie

Intrare: vitezometru
vitezometru substantiv neutru
  • silabisire: -me-tru