Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru viscozitate

VÂSCOZITÁTE s. f. v. viscozitate.
VISCOZITÁTE, viscozități, s. f. însușirea unui fluid de a fi vâscos, de a opune rezistență la curgere; (concr.) substanță vâscoasă. [Var.: vâscozitáte s. f.] – Din fr. viscosité.
VÂSCOZITÁTE s. f. v. viscozitate.
VISCOZITÁTE, viscozități, s. f. Însușirea unui fluid de a fi vâscos, de a opune rezistență la curgere; (concr.) substanță vâscoasă. [Var.: vâscozitáte s. f.] – Din fr. viscosité.
VISCOZITÁTE, viscozități, s. f. (Și în forma vîscozitate) 1. Faptul de a fi vîscos; fenomenul frecării interioare a moleculelor unui fluid care curge. 2. Proprietate a unui fluid de a prezenta fenomenul viscozității (1); mărime care determină valoarea frecării interioare a unui fluid. ♦ (Concretizat) Substanță vîscoasă. Numai cu prezența aceasta, a gîndacilor hidoși... nu se putea deprinde... Se temea... să nu strivească vreunul sub talpă, oribil, cu o pocnitură împroșcînd de sub teasc viscozitatea albă. C. PETRESCU, C. V. 45. – Variantă: vîscozitáte s. f.
VÎSCOZITÁTE s. f. v. viscozitate.
viscozitáte s. f., g.-d. art. viscozitắții; pl. viscozitắți
vâscozitáte s. f., g. -d. art. vâscozității
viscozitáte s. f., g.-d. art. viscozității; pl. viscozități
VÂSCOZITÁTE s.f. v. viscozitate.
VISCOZITÁTE s.f. Faptul de a fi vâscos; (concr.) materie vâscoasă; (fiz.) rezistența la curgere a unui fluid datorită frecării interioare. [Var. vâscozitate s.f. / cf. fr. viscosité].
VISCOZITÁTE s. f. proprietate a unui fluid de a fi vâscos, de a opune rezistență la curgere; substanță vâscoasă. (< fr. viscosité)
VISCOZITÁTE ~ăți f. 1) Proprietate a fluidelor de a fi vâscos, de a opune rezistență la curgere, datorită frecării interioare. 2) Stare a unei substanțe vâscoase. 3) Substanță vâscoasă. [G.-D. viscozității] /<fr. viscosité

Viscozitate dex online | sinonim

Viscozitate definitie

Intrare: viscozitate
viscozitate substantiv feminin
vâscozitate substantiv feminin