Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

21 defini╚Ťii pentru violare

VIOL├ü, violez, vb. I. Tranz. 1. A nesocoti, a nu respecta, a ├«nc─âlca un angajament, o lege, o conven╚Ťie, o dispozi╚Ťie. 2. A intra undeva prin violen╚Ť─â, a p─âtrunde cu for╚Ťa, a deschide prin abuz ÔÖŽ A p├óng─âri, a profana. 3. A s─âv├ór╚Öi un viol. [Pr.: vi-o-la] ÔÇô Din fr. violer, lat. violare.
VIOL├üRE, viol─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a viola ╚Öi rezultatul ei. [Pr.: vi-o-] ÔÇô V. viola.
VIOL├üRE, viol─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a viola ╚Öi rezultatul ei. [Pr.: vi-o-] ÔÇô V. viola.
VIOL├ü, violez, vb.I. Tranz. 1. (Cuprivire la legi, porunci, angajamente, dispozi╚Ťii, drepturi etc.) A nesocoti, a nu respecta, a c─âlca, a ├«nc─âlca. Au violat constitu╚Ťia! se aprindea oratorul de la tribun─â. PAS, E. I 280. Turcia... viola toate tractatele... noastre. NEGRUZZI, S. I 331. 2. A intra undeva prin violen╚Ť─â, a p─âtrunde cu for╚Ťa; a deschide prin abuz. A viola domiciliul cuiva. A viola spa╚Ťiul aerian al unui stat. A viola secretul coresponden╚Ťei. ÔÖŽ A p├«ng─âri, a profana. A viola un morm├«nt. 3. A necinsti o femeie, f─âc├«nd uz de for╚Ť─â; a comite un viol.
VIOL├üRE, viol─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a viola... 1 ├Änc─âlcare. Prin violarea alegerilor nu mai este control, nu mai este putere legislativ─â, nu mai este constitu╚Ťie. BOLINTINEANU, O. 257. 2. P─âtrundere cu for╚Ťa ├«ntr-un anumit loc.Siluire a unei femei; viol.
violá (a ~) (vi-o-) vb., ind. prez. 3 violeáză
violáre (vi-o-) s. f., g.-d. art. violắrii; pl. violắri
viol├í vb. (sil. vi-o-), ind. prez. 1 sg. viol├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. viole├íz─â
violáre s. f. (sil. vi-o-), g.-d. art. violării; pl. violări
VIOL├ü vb. 1. a batjocori, a necinsti, a silui, (Transilv.) a c─âzni, (├«nv.) a ru╚Öina, a sili, a spurca, (fig.) a p├óng─âri. (A ~ o femeie.) 2. a for╚Ťa, a sparge, a strica, (├«nv.) a silnici. (A ~ ├«ncuietoarea u╚Öii.) 3. v. profana. 4. v. contraveni.
VIOL├üRE s. 1. batjocorire, necinstire, siluire, viol, (├«nv.) sil─â, (fig.) p├óng─ârire. (~ unei femei.) 2. for╚Ťare, spargere, stricare. (~ unei ├«ncuietori.) 3. v. profanare. 4. v. ├«nc─âlcare.
VIOL├ü vb. I. tr. 1. A nu respecta, a c─âlca o lege, o dispozi╚Ťie. 2. (Jur.) A intra, a p─âtrunde (undeva) cu for╚Ťa; a for╚Ťa. ÔÖŽ A profana. 3. A silui, a necinsti (o fat─â, o femeie). [Pron. vi-o-. / cf. fr. violer, lat. violare].
VIOL├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a viola ╚Öi rezultatul ei; for╚Ťare; ├«nc─âlcare, profanare; siluire, p├óng─ârire. [Pron. vi-o-. / < viola].
VIOL├ü vb. tr. 1. a ├«nc─âlca, a nesocoti o lege, un angajament, un drept. 2. (jur.) a p─âtrunde cu for╚Ťa; a deschide prin abuz. 3. a silui, a necinsti (o fat─â, o femeie). ÔŚŐ a profana. 4. (fig.) a ~ con╚Ötiin╚Ťa = a impune prin for╚Ť─â unele idei. (< fr. violer, lat. violare)
A VIOL├ü ~├ęz tranz. 1) (legi, angajamente, dispozi╚Ťii) A nesocoti, comi╚Ť├ónd o abatere; a ├«nc─âlca. 2) (obiecte bine ├«nchise) A deschide cu for╚Ťa; a for╚Ťa. 3) (lucruri sau fiin╚Ťe considerate sacre) A supune unui sacrilegiu; a p├óng─âri; a profana. 4) (persoane de sex feminin) A supune unui viol; a necinsti; a silui; a batjocori. [Sil. vi-o-] /<fr. violer, lat. lat. violare
viol├á v. 1. a ├«ntrebuin╚Ťa violen╚Ťa; 2. a lucra contra, a ├«nfr├ónge: a viola o lege; 3. a c─âlca: a viola un jur─âm├ónt, a viola un domiciliu.
violare f. ac╚Ťiunea de a viola o promisiune sau o lege, de a c─âlca un drept, de a profana cele sacre.
*viola╚Ťi├║ne f. (lat. viol├ítio, -├│nis). Ac╚Ťiunea de a viola. ÔÇô ╚śi -├í╚Ťie, dar ob. -├íre.
*viol├ęz v. tr. (lat. v├şolo, -├íre; fr. violer). Silu─şesc, stric, deschid cu violen╚Ť─â (cu for╚Ťa): a viola o scrisoare, o lad─â, un sechestru. Fig. Calc, ├«nfr├«ng: a viola legea. Silesc (constr├«ng): a viola con╚Ötiin╚Ťele.
VIOLA vb. 1. a batjocori, a necinsti, a silui, (Transilv.) a c─âzni, (├«nv.) a ru╚Öina, a sili, a spurca, (fig.) a p├«ng─âri. (A ~ o femeie.) 2. a for╚Ťa, a sparge, a strica, (├«nv.) a silnici. (A ~ ├«ncuietoarea u╚Öii.) 3. a batjocori, a necinsti, a p├«ng─âri, a profana, a spurca, (├«nv. ╚Öi pop.) a prih─âni. (A ~ un loc considerat sf├«nt.) 4. a se abate, a c─âlca, a contraveni, a ├«nc─âlca, a nesocoti, (├«nv.) a p─â╚Öi, a sparge, a strop╚Öi, a ╚Ötirbi. (A ~ legea.)
VIOLARE s. 1. batjocorire, necinstire, siluire, viol, (├«nv.) sil─â, (fig.) p├«ng─ârire. (~ unei femei.) 2. for╚Ťare, spargere, stricare. (~ unei ├«ncuietori.) 3. batjocorire, necinstire, p├«ng─ârire, profanare, sacrilegiu, spurcare, (├«nv. ╚Öi pop.) prih─ânire. (~ unui loc considerat sf├«nt.) 4. c─âlcare, ├«nc─âlcare, nesocotire, (pop.) stricare. (~ a legii, a unei ├«n╚Ťelegeri.)

Violare dex online | sinonim

Violare definitie

Intrare: viola
viola conjugarea a II-a grupa I verb tranzitiv
  • silabisire: vi-o-la
Intrare: violare
violare substantiv feminin
  • silabisire: vi-o-