Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

10 defini╚Ťii pentru viaduct

VIAD├ÜCT, viaducte, s. n. Construc╚Ťie de piatr─â, de beton sau de metal care sus╚Ťine o cale de comunica╚Ťie terestr─â, travers├ónd o vale la mare ├«n─âl╚Ťime. [Pr.: vi-a-] ÔÇô Din fr. viaduc, germ. Viadukt.
VIAD├ÜCT, viaducte, s. n. Construc╚Ťie de piatr─â, de beton sau de metal care sus╚Ťine o cale de comunica╚Ťie terestr─â, travers├ónd o vale la mare ├«n─âl╚Ťime. [Pr.: vi-a-] ÔÇô Din fr. viaduc, germ. Viadukt.
VIAD├ÜCT, viaducte, s. n. Pod de piatr─â, de beton sau de metal, care sus╚Ťine o cale de comunica╚Ťie terestr─â deasupra unei v─âi uscate, deasupra altei c─âi de comunica╚Ťie etc. ├«nlocuind un rambleu prea mare. Prin tuneluri ╚Öi peste ├«naltele arcade ale viaductelor, trenul spintecase al╚Ťi mun╚Ťi cu mai m─âre╚Ťe piscuri sub cu╚Öma sclipitoare a ghe╚Ťarilor. C. PETRESCU, A. 395. Pe deasupra capetelor, ├«n lungul viaductelor, trec trenuri aeriene c-un huruit de tunet ceresc. BART, S. M. 41.
viad├║ct (vi-a-) s. n., pl. viad├║cte
viad├║ct s. n. (sil. vi-a-), pl. viad├║cte
VIAD├ÜCT s.n. Construc╚Ťie din piatr─â sau din beton armat care sus╚Ťine o cale ferat─â, o ╚Öosea etc. ╚Öi care traverseaz─â o vale la mare ├«n─âl╚Ťime. [Pron. vi-a-, pl. -te, -turi. / < fr. viaduc, germ. Viadukt < lat. via ÔÇô cale, ducere ÔÇô a duce].
VIAD├ÜCT s. n. construc╚Ťie ca un pod care sus╚Ťine o cale ferat─â, o ╚Öosea etc., travers├ónd o vale la mare ├«n─âl╚Ťime. (< fr. viaduc, germ. Viadukt)
VIAD├ÜCT ~e n. Pod aerian lung, sus╚Ťinut de arcuri de beton, care asigur─â continuitatea unei c─âi de comunica╚Ťie peste o vale ad├ónc─â sau deasupra unei alte c─âi de comunica╚Ťie. [Sil. vi-a-] /<germ. Viadukt, fr. viaduc
viaduct n. pod cu arcuri construit peste o vale sau un râu pentru trecerea căii ferate.
*viad├║c n., pl. ur─ş, ╚Öi viad├║ct n., pl. e (fr. viaduc [d. lat. via, drum, ╚Öi duc din fr. aqueduc, apeduct], acomodat dup─â lat. ductus, ducere). Pod foarte mare de peatr─â sa┼ş de fer.

Viaduct dex online | sinonim

Viaduct definitie

Intrare: viaduct
viaduct 2 pl. -uri substantiv neutru
viaduct 1 pl. -e substantiv neutru
  • silabisire: vi-a-duct