Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru vernal

VERNÁL, -Ă, vernali, -e, adj. (Livr.) Care ține de primăvară, privitor la primăvară. (Astron.) Punct vernal = punct de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc, în care Soarele se află la echinocțiul de primăvară. – Din fr. vernal, lat. vernalis.
VERNÁL, -Ă, vernali, -e, adj. (Livr.) Care ține de primăvară, privitor la primăvară. ◊ (Astron.) Punct vernal = punct de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc, în care Soarele se află la echinocțiul de primăvară. – Din fr. vernal, lat. vernalis.
VERNÁL, -Ă, vernali, -e, adj. (Livresc) Care se referă la primăvară, de primăvară. ◊ (Astron.) Punct vernal = punctul de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc (corespunzînd echinocțiului de primăvară).
vernál (livr.) adj. m., pl. vernáli; f. vernálă, pl. vernále
vernál adj. m., pl. vernáli; f. sg. vernálă, pl. vernále
VERNÁL adj. v. primăvăratic.
VERNÁL, -Ă adj. (Liv.) De primăvară, care ține de primăvară, primăvăratic. ◊ (Astr.) Punct vernal = punct de intersecție al eclipticii cu ecuatorul ceresc, care coincide cu echinocțiul de primăvară. [< fr. vernal, lat. vernalis].
VERNÁL, -Ă adj. referitor la primăvară, de primăvară. ♦ (astr.) punct ~ = punct de intersecție al eclipticii cu ecuatorul ceresc, care marchează echinocțiul de primăvară. (< fr. vernal, lat. vernalis)
VERNÁL ~ă (~i, ~e) Care ține de primăvară; propriu primăverii; primăvăratic. Flori ~e. Vânt ~. /<fr. vernal, lat. vernalia
*vernál, -ă adj. (lat. vernalis). De primăvară. Punctu vernal, punctu echinocțial de primăvară (21 Martie).
vernal adj. v. PRIMĂVĂRATIC.

Vernal dex online | sinonim

Vernal definitie

Intrare: vernal
vernal adjectiv