Dicționare ale limbii române

2 intrări

14 definiții pentru vergelat

VERGELÁ, vergelez, vb. I. Tranz. (Reg.) A bate vergele pe scheletul de lemn al unor case, construcții (pentru a putea lipi apoi cu lut pereții). – Din vergea.
VERGELÁT, -Ă, vergelați, -te, adj. (Reg.; despre scheletul de lemn al unor construcții) Cu vergele bătute pe suprafața pereților. – V. vergela.
VERGELÁ, vergelez, vb. I. Tranz. A bate vergele pe scheletul de lemn al unor case, construcții (pentru a putea lipi apoi cu lut pereții). – Din vergea.
VERGELÁT, -Ă, vergelați, -te, adj. (Despre scheletul de lemn al unor construcții) Cu vergele bătute pe suprafața pereților. – V. vergela.
VERGELÁ, vergelez, vb. I. Tranz. A fixa leațuri pe pereții caselor de lemn (pentru a putea apoi tencui cu lut).
VERGELÁT, -Ă, vergelați, -te, adj. (Despre construcții de lemn) Cu vergele sau cu leațuri bătute pe suprafața pereților. Cele mai multe case au poduri vergelate și cu sufituri. PAMFILE, I. C. 444.
vergelá (a ~) (reg.) vb., ind. prez. 3 vergeleáză
vergelá vb., ind. prez. 1 sg. vergeléz, 3 sg. și pl. vergeleáză
VERGELÁ vb. v. ciondăni, ciorovăi.
vergelát s.n. (înv. și reg.) ghicirea viitorului cu ajutorul unei vergele.
vergelat n. ghicirea viitorului cu ajutorul unor vergele (ori cu linte, bobi, oale) în noaptea spre sfântu Vasile, spre a afla cele ce se vor întâmpla în cursul anului.
vergél și vergelát n., pl. urĭ (d. vergelez). Mold. Trans. Un fel de a prezice soarta fetelor și flăcăilor pin ajutoru unor vergele și boabe de linte și de bob. (Descris de Cant. Scris. În rTP. 3, 9-12, 113, e vorba de fire de păr de porc îld. vergele). – În Trans. bricelat.
vergeléz v. tr. (d. vergea, vergele). Mold. Trans. Prezic soarta cuĭva pin vergel: a vergela pe cineva.
vergela vb. v. CIONDĂNI. CIOROVĂI.

Vergelat dex online | sinonim

Vergelat definitie

Intrare: vergela
vergela conjugarea a II-a grupa I verb tranzitiv
Intrare: vergelat
vergelat adjectiv