Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru venal

VENÁL, -Ă, venali, -e, adj. (Livr.) Care este lipsit de scrupule, care face orice lucru (reprobabil) pentru bani. – Din fr. venal, lat. venalis.
VENÁL, -Ă, venali, -e, adj. (Livr.) Care este lipsit de scrupule, care face orice lucru (reprobabil) pentru bani. – Din fr. vénal, lat. venalis.
VENÁL, -Ă, venali, -e, adj. Care este lipsit de scrupule și face pentru bani lucruri imorale. V. corupt. Ciocoiul este... un om venal, ipocrit, laș, orgolios, lacom. FILIMON, C. 39.
venál (livr.) adj. m., pl. venáli; f. venálă, pl. venále
venál adj. m., pl. venáli; f. sg. venálă, pl. venále
VENÁL adj. v. coruptibil.
VENÁL, -Ă adj. 1. (Liv.) Care se vinde. 2. Care este lipsit de scrupule și se pretează la mituire. [Cf. fr. vénal, lat. venalis].
VENÁL, -Ă adj. care se pretează la mituire; lipsit de scrupule; imoral, corupt. (< fr. vénal, lat. venalis)
VENÁL ~ă (~i, ~e) 1) (despre persoane) Care este gata să se lase cumpărat în pofida normelor morale; coruptibil. 2) Care urmărește numai interese meschine; lipsit de moralitate; fără scrupule. Dragoste ~ă. /<fr. vénal, lat. venalis
venal a. 1. care se vinde, ce se vinde: funcțiune venală; valoare venală, cea comercială; 2. fig. care își vinde conștiința, care lucrează numai din interes.
*venál, -ă adj. (lat. venalis). De vînzare, care se poate vinde: lucrurĭ venale. Fig. Care face orĭ-ce pentru banĭ saŭ interes: om, caracter venal.
venal adj. v. CORUPTIBIL.

Venal dex online | sinonim

Venal definitie

Intrare: venal
venal adjectiv