Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

3 intr─âri

23 defini╚Ťii pentru vatrar

V─éTR├üI, v─âtraie, s. n. 1. Unealt─â metalic─â ├«n form─â de c├órlig lung sau de lop─â╚Ťic─â, cu coad─â, cu care se scoate sau se scormone╚Öte jarul din sobe, din cuptoare etc.; v─âtrar. ÔŚŐ Expr. (Pop. ╚Öi fam.) Trai pe v─âtrai = via╚Ť─â u╚Öoar─â, lipsit─â de griji, (├«nv. ╚Öi reg.) Trai cu v─âtrai = via╚Ť─â grea, plin─â de certuri, de ne├«n╚Ťelegeri. 2. Lamb─â (la c─âru╚Ť─â sau la car). ÔÇô Cf. sb. v─âtralj, bg. vatral.
V─éTR├üR, v─âtrare, s. n. (Reg.) V─âtrai (1). ÔÇô Vatr─â + suf. -ar.
V─éTR├üI, v─âtraie, s. n. 1. Unealt─â mecanic─â ├«n form─â de c├órlig lung sau de lop─â╚Ťic─â, cu coad─â, cu care se scoate sau se scormone╚Öte jarul din sobe, din cuptoare etc.; v─âtrar. ÔŚŐ Expr. (Pop. ╚Öi fam.) Trai pe v─âtrai = via╚Ť─â u╚Öoar─â, lipsit─â de griji. (├Änv. ╚Öi reg.) Trai cu v─âtrai = via╚Ť─â grea, plin─â de certuri, de ne├«n╚Ťelegeri. 2. Lamb─â (la c─âru╚Ť─â sau car). ÔÇô Cf. scr. v─âtralj, bg. vatral.
V─éTR├üR, v─âtrare, s. n. (Rar) V─âtrai (1). ÔÇô Vatr─â + suf. -ar.
V─éTR├üI, v─âtraie, s. n. 1. Unealt─â ├«n form─â de c├«rlig sau de lop─â╚Ťic─â cu coad─â, de obicei de fier, cu care se scoate sau se scormone╚Öte jarul din sobe, cuptoare etc. Scurm─â cu v─âtraiul tata, ├«n focul de pe vatr─â. STANCU, D. 46. B─âteau copii din v─âtrai ╚Öi cle╚Öte. Dar el t─âcea, s─âracul, ca un pe╚Öte. TOP├ÄRCEANU, P. 100. Baba ia v─âtraiul ╚Öi-l ├«nfierb├«nt─â-n foc. SBIERA, P. 58. ÔŚŐ Expr. Trai cu v─âtrai sau un trai ╚Öi-un v─âtrai = via╚Ť─â de certuri ╚Öi de ne├«n╚Ťelegeri; via╚Ť─â grea, amar─â. De te-o-ntreba cum mi-e traiul? Spune-i c─â e cu v─âtraiul. Nici un pr├«nz F─ârÔÇÖ de pl├«ns. BIBICESCU, P. P. 178. ╚śi numai a╚Öa a sc─âpat biata nor─â de un trai ╚Öi un v─âtrai. I. CR. II 266. Spune c─â m-am m─âritat; De-or ├«ntreba cum mi-e traiul, Spune-le c─â cu v─âtraiul. JARN├ŹK-B├ÄRSEANU, D. 345. 2. Lamb─â (1). ÔÇô Variante: v─âtr├ír, v─âtr├íl (MARIAN, NA. 39) s. n.
VĂTRÁL s. n. v. vătrai.
VĂTRÁR s. n. v. vătrai.
vătrái (vă-trai) s. n., pl. vătráie
vătrár (reg.) (vă-trar) s. n., pl. vătráre
vătrái s. n. (sil. -trai), pl. vătráie
vătrár s. n. (sil. -trar), pl. vătráre
VĂTRÁI s. 1. (reg.) scociorâtor, vătrar, (Transilv. și Maram.) spuzar. (~ pentru scormonit jarul.) 2. v. lambă.
VĂTRÁR s. v. vătrái.
v─âtr├íi (-ie), s. n. ÔÇô Unealt─â cu care se umbl─â ├«n foc. ÔÇô Var. v─âtral, v─âtrar. Sb., rut. vatrajl, cf. bg. vatral (Tiktin; Candrea; Br├╝ckner, Z. slaw. Phil., 205, cuvinte care provin din vatr─â.
VĂTRÁI ~ie n. 1) Unealtă metalică în formă de lopată (mică), folosită pentru a scoate cenușa sau jarul din sobă sau din vatră. 2) Cârlig de metal folosit pentru a scormoni focul în sobă sau în vatră. [Sil. vă-trai] /vatră + suf. ~ai
v─âtraiu n. 1. lop─â╚Ťic─â de sg├ónd─ârit focul; fig. traiu cu v─âtraiu, viea╚Ť─â cu certuri continue; 2. pl. lambele carului dintrÔÇÖo singur─â bucat─â de fier. [Tras din vatr─â].
vatrár, V. vătrar.
v─âtr├í─ş (vest) n., pl. ─şe ╚Öi ur─ş, ╚Öi v─âtr├ír ╚Öi vatr├ír (est) n., pl. e (d. vatr─â, ca t─âc─şunar d. t─âc─şune. Numa─ş v─âtra─ş vine d. s├«rb. vatralj, bg. vatral). Unealt─â de fer de scormolit focu. (Lop─â╚Ťica e de luat c─ârbun─ş, ─şar cle╚Ötele de apucat). Tra─ş cu v─âtra─ş, c─âsnicie rea, adic─â ÔÇ×cu b─ât─â─ş cu v─âtra─şuÔÇŁ.
V─éTRAI s. 1. (reg.) scocior├«tor, v─âtrar, (Transilv. ╚Öi Maram.) spuzar. (~ pentru scormonit jarul.) 2.(TEHN.) lamb─â, (reg.) costi╚Ö, cruce, ├«ntinz─âtoare, lan╚Ť, l─ân╚Ťu╚Ö, scar─â, tinz─âtoare, (prin Olt. ╚Öi Ban.) sc─âri╚Ť─â. (~ la car, c─âru╚Ť─â.)
v─âtrar s. v. V─éTRAI.
v─âtr├íi, v─âtraie, s.n. ÔÇô (reg.) Unealt─â metalic─â ├«n form─â de c├órlig lung, cu coad─â, cu care se scormone╚Öte jarul ├«n sobe; spuzar. ÔÇ×Bate m├ó╚Ťa cu v─âtraiu / De ce nu s-o copt m─âlaiuÔÇŁ (Memoria, 2004: 1.098). ÔÇô Din srb. vatralj, bg. vatral (Tiktin, Candrea, cf. DER; DEX); din vatr─â + suf. -ai (MDA).
v─âtr├íi, v─âtraie, s.n. ÔÇô Unealt─â metalic─â ├«n form─â de c├órlig lung, cu coad─â, cu care se scormone╚Öte jarul ├«n sobe: ÔÇ×Bate m├ó╚Ťa cu v─âtraiu / De ce nu s-o copt m─âlaiuÔÇŁ (Memoria 2004: 1098). ÔÇô Din srb., ucr. vatralj (DER).
trai pe v─âtrai expr. (pop.) via╚Ť─â u╚Öoar─â / lipsit─â de griji.

Vatrar dex online | sinonim

Vatrar definitie

Intrare: v─âtrai
v─âtrai substantiv neutru
  • silabisire: v─â-trai
v─âtrar substantiv neutru
  • silabisire: v─â-trar
v─âtral substantiv neutru
Intrare: v─âtrar
v─âtrar substantiv neutru
  • silabisire: v─â-trar
Intrare: vatrar
vatrar