Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru vasilca

VASÍLCĂ, vasilci, s. f. Cap de porc împodobit cu flori și cu panglici, purtat pe o tavă de către flăcăii care colindă în ajunul Anului Nou; p. ext. numele colindului care se cântă cu acest prilej. – Cf. n. pr. Vasile.
VASÍLCĂ, vasilci, s. f. Cap de porc împodobit cu flori și cu panglici, purtat pe o tavă de către flăcăii care colindă în ajunul Anului Nou; p. ext. numele colindului care se cântă cu acest prilej. – Cf. Vasile (n. pr.).
VASÍLCĂ, vasilci, s. f. Cap de porc împodobit cu flori și cu panglici, pe care-l poartă flăcăii pe o tavă, în ajunul anului nou, colindînd din casă în casă și urînd. În seara ajunului anului nou, spre sfîntul Vasile, lăutarii țigani umblă din casă-n casă cu vasilca. MAT. FOLK. 529.
vasílcă s. f., g.-d. art. vasílcii; pl. vasílci
vasílcă s. f., g.-d. art. vasílcii; pl. vasílci
VASÍLCĂ s. (reg.) puiul Silvei.
VASÍLCĂ ~ci f. Obiect în formă de cap de porc, împodobit cu flori și cu panglici, purtat de urători în ajunul Anului Nou. /Vasilca n. pr.
vasilcă f. căpățână de porc, împodobită cu panglici, flori și verdețuri, cu care țiganii colindă la St. Vasile; fig. împodobită ca o vasilcă, într’un mod ridicul. [Scurtat din Vasilică, nume frecvent de țigan].
vasílcă f., pl. ĭ (din Vasilica, Vasilichia, un nume de femeĭe). Munt. Un cap de porc înzorzonat cu care flăcăiĭ colindă la Sfîntu Vasile. Fig. Ca o vasilcă, plin de zorzoane ridicule. V. brezaĭe.
VASILCĂ s. (reg.) puiul Silvei.
vasilca, ritual folcloric agrar în care o păpușă îmbrăcată în mireasă (Oltenia) sau un cap de porc, împodobit cu cercei, mărgele, panglici colorate (în Muntenia și parțial în Oltenia) sau purtate de lăutari* prin sat, și care cântă o colindă* specială. Textul are un caracter agrar sau narează povestea judecății lui „Siva” sau alte teme profane, încheindu-se cu urări tradiționale. Obiceiul este pe cale de dispariție. Melodiile pot fi grupate în două tipuri: a. asemănătoare cu colinda, din punct de vedere ritmic și melodic, b. melodii cu formă mai dezvoltată, în formă ternară* sau pătrată, ritm regulat, cu preferință pentru modul (I, 5) mixolidic și ionic (mai rar hexacordii lidice sau eolice).
Vasilc/a, -ă, -ău v. Vasilie VI 1, 3.

Vasilca dex online | sinonim

Vasilca definitie

Intrare: vasilcă
vasilcă substantiv feminin
Intrare: Vasilcă
Vasilcă
Intrare: Vasilca
Vasilca
Intrare: vasilca
vasilca