Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

12 defini╚Ťii pentru vasilc─â

VAS├ŹLC─é, vasilci, s. f. Cap de porc ├«mpodobit cu flori ╚Öi cu panglici, purtat pe o tav─â de c─âtre fl─âc─âii care colind─â ├«n ajunul Anului Nou; p. ext. numele colindului care se c├ónt─â cu acest prilej. ÔÇô Cf. n. pr. Vasile.
VAS├ŹLC─é, vasilci, s. f. Cap de porc ├«mpodobit cu flori ╚Öi cu panglici, purtat pe o tav─â de c─âtre fl─âc─âii care colind─â ├«n ajunul Anului Nou; p. ext. numele colindului care se c├ónt─â cu acest prilej. ÔÇô Cf. Vasile (n. pr.).
VAS├ŹLC─é, vasilci, s. f. Cap de porc ├«mpodobit cu flori ╚Öi cu panglici, pe care-l poart─â fl─âc─âii pe o tav─â, ├«n ajunul anului nou, colind├«nd din cas─â ├«n cas─â ╚Öi ur├«nd. ├Än seara ajunului anului nou, spre sf├«ntul Vasile, l─âutarii ╚Ťigani umbl─â din cas─â-n cas─â cu vasilca. MAT. FOLK. 529.
vas├şlc─â s. f., g.-d. art. vas├şlcii; pl. vas├şlci
vas├şlc─â s. f., g.-d. art. vas├şlcii; pl. vas├şlci
VAS├ŹLC─é s. (reg.) puiul Silvei.
VAS├ŹLC─é ~ci f. Obiect ├«n form─â de cap de porc, ├«mpodobit cu flori ╚Öi cu panglici, purtat de ur─âtori ├«n ajunul Anului Nou. /Vasilca n. pr.
vasilc─â f. c─âp─â╚Ť├ón─â de porc, ├«mpodobit─â cu panglici, flori ╚Öi verde╚Ťuri, cu care ╚Ťiganii colind─â la St. Vasile; fig. ├«mpodobit─â ca o vasilc─â, ├«ntrÔÇÖun mod ridicul. [Scurtat din Vasilic─â, nume frecvent de ╚Ťigan].
vas├şlc─â f., pl. ─ş (din Vasilica, Vasilichia, un nume de feme─şe). Munt. Un cap de porc ├«nzorzonat cu care fl─âc─âi─ş colind─â la Sf├«ntu Vasile. Fig. Ca o vasilc─â, plin de zorzoane ridicule. V. breza─şe.
VASILC─é s. (reg.) puiul Silvei.
vasilca, ritual folcloric agrar ├«n care o p─âpu╚Ö─â ├«mbr─âcat─â ├«n mireas─â (Oltenia) sau un cap de porc, ├«mpodobit cu cercei, m─ârgele, panglici colorate (├«n Muntenia ╚Öi par╚Ťial ├«n Oltenia) sau purtate de l─âutari* prin sat, ╚Öi care c├ónt─â o colind─â* special─â. Textul are un caracter agrar sau nareaz─â povestea judec─â╚Ťii lui ÔÇ×SivaÔÇŁ sau alte teme profane, ├«ncheindu-se cu ur─âri tradi╚Ťionale. Obiceiul este pe cale de dispari╚Ťie. Melodiile pot fi grupate ├«n dou─â tipuri: a. asem─ân─âtoare cu colinda, din punct de vedere ritmic ╚Öi melodic, b. melodii cu form─â mai dezvoltat─â, ├«n form─â ternar─â* sau p─âtrat─â, ritm regulat, cu preferin╚Ť─â pentru modul (I, 5) mixolidic ╚Öi ionic (mai rar hexacordii lidice sau eolice).
Vasilc/a, -─â, -─âu v. Vasilie VI 1, 3.

Vasilc─â dex online | sinonim

Vasilc─â definitie

Intrare: vasilc─â
vasilc─â substantiv feminin
Intrare: Vasilc─â
Vasilc─â