VASELÍNĂ, vaseline, s. f. Substanță vâscoasă obținută prin rafinarea fracțiunilor grele de la distilarea țițeiului ori prin amestecarea cu parafină a unor uleiuri minerale, folosită ca unsoare pentru pielărie, ca lubrifiant etc. sau (în stare pură) ca unguent în farmacie și în cosmetică. – Din fr. vaseline.
VASELÍNĂ, vaseline, s. f. Substanță vâscoasă obținută prin rafinarea fracțiunilor grele de la distilarea țițeiului, ori prin amestecarea cu parafină a unor uleiuri, minerale, folosită ca unsoare pentru pielărie, ca lubrifiant etc. sau (în stare pură) ca unguent în farmacie și în cosmetică. – Din fr. vaseline.
VASELÍNĂ s. f. Substanță moale, constituind un amestec de hidrocarburi, obținută ca reziduu din distilarea țițeiului și folosită ca unsoare pentru pielărie, ca lubrifiant etc. sau (în stare pură) ca unguent în farmacie și în cosmetică.
VASELÍNĂ f. Substanță vâscoasă obținută din reziduurile de la distilarea petrolului, având diferite întrebuințări (în cosmetică, în farmaceutică etc.). [G.-D. vaselinei] /<fr. vaseline
*vaselínă1 f., pl. e (fr. vaseline, cuv. creat la 1878 în Statele Unite de Chesebrough din răd. germanuluĭ wasser, apă, și gr. élaion, uleĭ). Un fel de unsoare (alifie) minerală albă scoasă din petrolu brut. – Pop. vasilină (după numele de Vasile!).[1]