Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru vaselină

VASELÍNĂ, vaseline, s. f. Substanță vâscoasă obținută prin rafinarea fracțiunilor grele de la distilarea țițeiului ori prin amestecarea cu parafină a unor uleiuri minerale, folosită ca unsoare pentru pielărie, ca lubrifiant etc. sau (în stare pură) ca unguent în farmacie și în cosmetică. – Din fr. vaseline.
VASELÍNĂ, vaseline, s. f. Substanță vâscoasă obținută prin rafinarea fracțiunilor grele de la distilarea țițeiului, ori prin amestecarea cu parafină a unor uleiuri, minerale, folosită ca unsoare pentru pielărie, ca lubrifiant etc. sau (în stare pură) ca unguent în farmacie și în cosmetică. – Din fr. vaseline.
VASELÍNĂ s. f. Substanță moale, constituind un amestec de hidrocarburi, obținută ca reziduu din distilarea țițeiului și folosită ca unsoare pentru pielărie, ca lubrifiant etc. sau (în stare pură) ca unguent în farmacie și în cosmetică.
vaselínă s. f., g.-d. art. vaselínei; pl. vaselíne
vaselínă s. f., g.-d. art. vaselínei; pl. vaselíne
VASELÍNĂ s.f. Substanță lubrifiantă care se prepară prin distilarea petrolului. [< fr. vaseline].
VASELÍNĂ s. f. substanță lubrifiantă preparată prin distilarea petrolului. (< fr. vaseline)
VASELÍNĂ f. Substanță vâscoasă obținută din reziduurile de la distilarea petrolului, având diferite întrebuințări (în cosmetică, în farmaceutică etc.). [G.-D. vaselinei] /<fr. vaseline
*vaselínă1 f., pl. e (fr. vaseline, cuv. creat la 1878 în Statele Unite de Chesebrough din răd. germanuluĭ wasser, apă, și gr. élaion, uleĭ). Un fel de unsoare (alifie) minerală albă scoasă din petrolu brut. – Pop. vasilină (după numele de Vasile!).[1]
*vasilínă, V. vaselină.

Vaselină dex online | sinonim

Vaselină definitie

Intrare: vaselină
vaselină substantiv feminin
vasilină substantiv feminin