Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru varniță

VÁRNIȚĂ, varnițe, s. f. Ladă de scânduri deschisă în partea de sus și îngropată pe jumătate în pământ, folosită la stingerea varului sau la prepararea manuală a mortarului pe un șantier. ♦ Groapă amenajată în pământ pentru construirea cuptoarelor de var; cuptor în care se arde piatra de var. – Din bg., sb. varnica.
VÁRNIȚĂ, varnițe, s. f. Ladă de scânduri deschisă în partea de sus și îngropată pe jumătate în pământ, folosită la stingerea varului sau la prepararea manuală a mortarului pe un șantier. ♦ Groapă amenajată în pământ pentru construirea cuptoarelor de var; cuptor în care se arde piatra de var. – Din bg., scr. varnica.
VÁRNIȚĂ, varnițe și varniți, s. f. 1. Înjghebare de scînduri în formă de cutie fără capac, pe jumătate îngropată în pămînt, folosită la stingerea varului sau la prepararea manuală a mortarului pe un șantier. Unde nici nu te aștepți întîlnești schele viguroase, stive de scînduri, grămezi de cărămizi și varnițe. STANCU, U.R.S.S. 206. Temeliile au așteptat privegheate de movilele de nisip și de varnițele gata de folosire. C. PETRESCU, R. DR. 96. Blocuri de piatră, nisip, varniți... stau toate îngrămădite împrejur. SP. POPESCU, M. G. 59. Varnițele clocoteau pufnind în stropi albi. ANGHEL-IOSIF, C. L. 53. 2. Groapă amenajată în pămînt pentru construirea cuptoarelor de var; cuptor în care se arde piatra de var. Varniții i se dă foc cu lemne de plop ori de răchită. PAMFILE-LUPESCU, CROM. 226. – Pl. și: varniți (SP. POPESCU, M. G. 59).
várniță s. f., g.-d. art. várniței; pl. várnițe
várniță s. f., g.-d. art. várniței; pl. várnițe
VÁRNIȚĂ s. cuptor de var.
VÁRNIȚĂ ~e f. 1) Cuptor pentru arderea pietrei de var. 2) Ladă din scânduri, îngropată pe jumătate în pământ, în care se stinge varul. [G.-D. varniței] /< bulg. varnița
varniță f. cuptor în care se arde varul. [Slav. VARNĬȚA].
várniță f., pl. e (vsl. varĭnica, bg. sîrb. varnica. Cp. cu solniță). Fabrică de var. Groapă în care se stinge var: ĭa sama să nu cazĭ în varniță!
VARNIȚĂ s. (rar) cuptor de var.

Varniță dex online | sinonim

Varniță definitie

Intrare: varniță
varniță 2 pl. -i substantiv feminin
varniță 1 pl. -e substantiv feminin