Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

10 defini╚Ťii pentru variometru

VARIOM├ëTRU, variometre, s. n. 1. (Elt.) Dispozitiv cu inductan╚Ť─â variabil─â care serve╚Öte la reglarea fin─â a inductan╚Ťei unui circuit. 2. Instrument care m─âsoar─â viteza de urcare ╚Öi de cobor├óre a unui aparat de zbor. [Pr.: -n-o-] ÔÇô Din fr. variom├Ętre.
VARIOM├ëTRU, variometre, s. n. 1. (Elt.) Dispozitiv cu inductan╚Ť─â variabil─â care serve╚Öte la reglarea fin─â a inductan╚Ťei unui circuit. 2. Instrument care m─âsoar─â viteza de urcare ╚Öi de cobor├óre a unui aparat de zbor. [Pr.: -ri-o-] ÔÇô Din fr. variom├Ętre.
VARIOM├ëTRU, variometre, s. n. 1. Instrument care permite m─âsurarea varia╚Ťiei uneia sau a ambelor componente ale c├«mpului magnetic p─âm├«ntesc, de la un loc la altul pe p─âm├«nt. 2. Aparat pentru determinarea vitezei de urcare a unui avion. 3. Aparat format din dou─â bobine electrice legate ├«n serie, care se pot roti una fa╚Ť─â de cealalt─â, form├«nd o induc╚Ťie variabil─â ╚Öi care este folosit ├«n radiocomunica╚Ťie.
variom├ętru (-ri-o-me-tru) s. n., art. variom├ętrul; pl. variom├ętre
variom├ętru s. n. (sil. -ri-o-, -tru), art. variom├ętrul; pl. variom├ętre
VARIOM├ëTRU s.n. 1. Aparat pentru m─âsurarea varia╚Ťiilor c├ómpului magnetic p─âm├óntesc. 2. Instrument pentru m─âsurarea modific─ârilor presiunii atmosferice. ÔÖŽ Aparat pentru m─âsurarea vitezei verticale a avioanelor. 3. Aparat care produce o inductivitate variabil─â. [< fr. variom├Ętre].
VARIOM├ëTRU s. n. 1. aparat pentru m─âsurarea varia╚Ťiilor c├ómpului magnetic p─âm├óntesc. 2. instrument pentru m─âsurarea modific─ârilor presiunii atmosferice. ÔŚŐ aparat pentru m─âsurarea vitezei pe vertical─â a avioanelor. 3. dispozitiv pentru reglarea fin─â a inductan╚Ťei unui circuit. (< fr. variom├Ętre)
VARIOM├ëTRU ~e n. tehn. 1) Aparat pentru m─âsurarea varia╚Ťiilor c├ómpului magnetic al p─âm├óntului. ~ vertical. ~ orizontal. 2) Instrument pentru m─âsurarea schimb─ârii de altitudine a avioanelor ├«n zbor. 3) Aparat pentru schimbarea lent─â a inductivit─â╚Ťii. [Sil. -ri-o-me-tru] /<fr. variom├ętre
VARIOMETRU aparat de bord care indic─â viteza vertical─â ├«n m/s, func╚Ťion├ónd pe principiul diferen╚Ťei de presiune. Variometrul se compune dintr-o carcas─â de aluminiu prev─âzut─â cu dou─â orificii, unul f─âc├ónd leg─âtura cu o butelie tip termos, iar cel─âlalt cu presiunea static─â a mediului ├«nconjur─âtor. Pe carcas─â sunt fixate dou─â capsule aneroide care comunic─â ├«ntre ele ╚Öi sunt legate la butelie prin orificiul amintit, fiind ├«n leg─âtur─â cu presiunea mediului ├«nconjur─âtor printr-un capilar. Un sistem de p├órghi ata╚Öat capsulelor aneroide antreneaz─â (prin destinderea sau comprimarea acestora)un indicator ce se deplaseaz─â pe un cadran gradat din metru ├«n metru (p├ón─â la 5, 10 sau 30 m) deasupra sub punctul 0.
VARIO- ÔÇ×varia╚Ťie, schimbare, variat, diferitÔÇŁ. ÔŚŐ L. varius ÔÇ×diferit, deosebitÔÇŁ > fr. vario-, engl. id., germ. id. > rom. vario-. Ôľí ~metru (v. -metru1), s. n., 1. Aparat pentru m─âsurarea varia╚Ťiilor c├«mpului magnetic terestru. 2. Instrument pentru m─âsurarea modific─ârilor presiunii atmosferice. 3. Aparat pentru m─âsurarea vitezei verticale a avioanelor. 4. Aparat care produce o inductivitate variabil─â; ~sperm (v. -sperm), adj., cu semin╚Ťe diferite.

Variometru dex online | sinonim

Variometru definitie

Intrare: variometru
variometru substantiv neutru
  • silabisire: va-ri-o-me-tru