Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru variabilitate

VARIABILIT├üTE, variabilit─â╚Ťi, s. f. ├Änsu╚Öirea unui lucru, a unui fenomen etc. de a varia, de a lua forme ╚Öi aspecte diferite. ÔÖŽ Spec. (Biol.) Proprietate a fiin╚Ťelor vii de a-╚Öi schimba, sub influen╚Ťa mediului ╚Öi a eredit─â╚Ťii, ├«nsu╚Öirile morfologice, fiziologice, biochimice etc. ÔÖŽ Spec. (Mat.) Proprietate pe care o are o cantitate, o m─ârime sau o func╚Ťie algebric─â de a lua succesiv o infinitate de valori diferite. [Pr.: -ri-a-] ÔÇô Din fr. variabilit├ę.
VARIABILIT├üTE, variabilit─â╚Ťi, s. f. ├Änsu╚Öirea unui lucru, a unui fenomen etc. de a varia, de a lua forme ╚Öi aspecte diferite. ÔÖŽ Spec. (Biol.) Proprietate a fiin╚Ťelor vii de a-╚Öi schimba, sub influen╚Ťa mediului ╚Öi a eredit─â╚Ťii, ├«nsu╚Öirile morfologice, fiziologice, biochimice etc. ÔÖŽ Spec. (Mat.) Proprietate pe care o are o cantitate, o m─ârime sau o func╚Ťie algebric─â de a lua succesiv o infinitate de valori diferite. [Pr.: -ri-a-] ÔÇô Din fr. variabilite.
VARIABILIT├üTE, variabilit─â╚Ťi, s. f. ├Änsu╚Öirea de a varia, de a se schimba, de a lua forme sau aspecte diferite. ÔÖŽ (Mat.) Proprietate pe care o posed─â o cantitate sau o func╚Ťiune algebric─â de a lua succesiv o infinitate de valori diferite.
variabilit├íte (-ri-a-) s. f., g.-d. art. variabilitß║»╚Ťii; pl. variabilitß║»╚Ťi
variabilit├íte s. f. (sil. -ri-a-), g.-d. art. variabilit─â╚Ťii; pl. variabilit─â╚Ťi
VARIABILITÁTE s. v. instabilitate.
Variabilitate Ôëá invariabilitate, stabilitate
VARIABILIT├üTE s.f. ├Änsu╚Öirea a ceea ce este variabil. ÔÖŽ (Biol.) Procesul schimb─ârii diferitelor caractere morfologice ╚Öi fiziologice ale organismelor vii, constituind devieri de la tipul speciei. ÔÖŽ (Mat.) Proprietate a unei cantit─â╚Ťi sau func╚Ťii algebrice de a lua succesiv o infinitate de valori diferite. ÔÖŽ (Gram.) ├Änsu╚Öire a unui cuv├ónt de a prezenta forme diferite. [Pron. -ri-a-. / cf. fr. variabilit├ę].
VARIABILIT├üTE s. f. 1. ├«nsu╚Öirea a ceea ce este variabil (1). 2. capacitate a organismelor vii de a-╚Öi modifica caracterele morfofiziologice ├«n cursul evolu╚Ťiei ca rezultat al adapt─ârii la mediu. 3. (mat.) proprietate a unei cantit─â╚Ťi sau func╚Ťii algebrice de a lua succesiv o infinitate de valori diferite. 4. ├«nsu╚Öire a unui cuv├ónt de a prezenta forme diferite. (< fr. variabilit├ę)
VARIABILIT├üTE ~─â╚Ťi f. 1) Caracter variabil. ~atea gusturilor. ~atea unei func╚Ťii. 2) biol. Proprietate a organismelor vii de a-╚Öi modifica caracteristicile morfologice sau fiziologice sub ac╚Ťiunea unor factori interni sau externi. 3) lingv. Proprietate a unei unit─â╚Ťi lingvistice de a prezenta mai multe forme de manifestare. /<fr. variabilit├ę
variabilitate f. dispozi╚Ťiune de a varia.
*variabilit├íte f. (d. variabil; fr. -ilit├ę). Caracteru de a fi variabil.
VARIABILITATE s. instabilitate, nestabilitate, nestatornicie. (~ vremii.)
VARIABILIT├üTE s. f. (cf. fr. variabilit├ę): v. flexibilit├íte.

Variabilitate dex online | sinonim

Variabilitate definitie

Intrare: variabilitate
variabilitate substantiv feminin
  • silabisire: va-ri-a-