Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru vampir

VAMPÍR, vampiri, s. m. 1. Specie de lilieci mari care trăiesc în America de Sud și în America Centrală și care se hrănesc cu sângele păsărilor și mamiferelor (surprinse în somn) (Phyllostoma spectrum). 2. (În folclor și superstiții) Omul mort care, în virtutea unui blestem, părăsește noaptea mormântul și suge sângele oamenilor adormiți. ♦ Fig. Persoană care asuprește crunt pe cineva. 3. Criminal care ucide pentru plăcerea de a vedea curgând sânge. – Din fr. vampire, germ. Vampir.
VAMPÍR, vampiri, s. m. 1. Specie de lilieci mari care trăiesc în America de Sud și în America Centrală și care se hrănesc cu sângele păsărilor și mamiferelor (surprinse în somn) (Phyllostoma spectrum). 2. Personaj din mitologia populară despre care se crede că suge sângele celor vii. ♦ Fig. Persoană care asuprește crunt pe cineva. 3. Criminal care ucide pentru plăcerea de a vedea curgând sânge. – Din fr. vampire, germ. Vampir.
VAMPÍR, vampiri, s. m. 1. Specie de lilieci mari care trăiesc în America de Sud și care sug sîngele oamenilor surprinși în somn. Acolo sînt țînțarii frigurilor galbene!... Vampirii cei mai lacomi! Fiarele cele mai crude și mai însetoșate de sînge. VISSARION, B. 109. 2. (În superstiții) Personaj din mitologia populară, despre care poporul crede că suge sîngele celor vii. V. strigoi, vîrcolac. Se-adun-acum aici, căscînd spurcatele guri, Vampiri, stafii și balauri, strigoi. NEGRUZZI, S. II 121. ◊ Fig. Persoană care se îmbogățește jefuind pe semeni, exploatînd munca semenilor; exploatator. Să-l scuipe, să-l calce-n picioare Silindu-l vampirii. NECULUȚĂ, T. D. 89. Rușine pentru guvernul vitreg care dă unul din cele mai frumoase județe ale Romîniei pradă în ghearele unui vampir. CARAGIALE, O. I 102. 3. Criminal care ucide pentru plăcerea de a vedea curgînd sînge.
vampír s. m., pl. vampíri
vampír s. m., pl. vampíri
VAMPÍR s.m. 1. Personaj imaginar despre care se credea că ar suge sângele celor vii; strigoi. ♦ (Fig.) Exploatator sălbatic. 2. (Zool.) Specie de liliac mare care trăiește în America de Sud și care suge sângele animalelor și al oamenilor pe care-i surprinde adormiți. [< fr. vampire, cf. germ. Vampir].
VAMPÍR s. m. 1. liliac mare din America de Sud care suge sângele animalelor și al oamenilor pe care-i surprinde adormiți. 2. personaj imaginar despre care se credea că ar suge sângele celor vii. ◊ (fig.) exploatator sălbatic. 3. criminal care ucide din plăcerea de a vedea sânge. (< fr. vampire, germ. Vampir)
VAMPÍR ~i m. 1) Liliac mare răspândit în America de Sud și Centrală, care suge sângele păsărilor și animalelor adormite. 2) Personaj fantastic, despre care se crede că ar suge sângele oamenilor vii. 3) fig. Individ care se îmbogățește prin exploatarea cruntă a oamenilor. 4) Criminal care ucide pentru plăcerea de a vedea sânge. /<fr. vampire, germ. Vampir
vampir m. 1. strigoiu, sugător de sânge; 2. fig. cel ce se îmbogățește pe cale ilicită, pe spinarea poporului; 3. Zool. liliac mare din America de Sud.
*vampír m. (fr. vampire, germ. -ir, cuv. sîrbesc luat de la Turcĭ). Strigoĭ. Fig. Om exploatator al munciĭ altora fără ca el să muncească. Zool. Un fel de liliac foarte mare care trăĭește pin America tropicală și se hrănește cu poame și insecte. (E fals că suge sîngele animalelor adormite și chear al omuluĭ, de unde i s’a și dat numele).
vampir, vampiri s. m. (șc.) profesor foarte exigent.

Vampir dex online | sinonim

Vampir definitie

Intrare: vampir
vampir substantiv masculin admite vocativul