Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru valiză

VALIZĂ, valize, s. f. Geamantan; geantă (mare, de bagaje). ◊ Valiză diplomatică = geamantan, geantă etc. cu care se transportă acte diplomatice în altă țară (și al căror conținut este scutit de controlul vamal). – Din fr. valise.
VALÍZĂ, valize, s. f. Geamantan; geantă (mare, de bagaje). ◊ Valiză diplomatică = geamantan, geantă etc. cu care se transportă acte diplomatice în altă țară (și al căror conținut este scutit de controlul vamal). – Din fr. valise.
VALÍZĂ, valize, s. f. Geamantan. Amîndoi au luptat afară cu viscolul, au pășit peste troian și au intrat în birou, tăbîrcînd valizele. C. PETRESCU, A. 280. Cine m-ar videa cutrierînd orașul cu valiza pe spinare ar cuteza poate a crede că sînt un vagabond? ALECSANDRI, T. 111. Corespondența găsită în valiza mea este în limba franceză! RUSSO, S. 201. Valiză diplomatică = geamantan sau geantă cu care se transportă acte diplomatice și al căror conținut este scutit de controlul vamal.
valíză s. f., g.-d. art. valízei; pl. valíze
valíză s. f., g.-d. art. valízei; pl. valíze
VALÍZĂ s. v. geamantan.
VALÍZĂ s.f. Geamantan (mic), geantă. ◊ Valiză diplomatică = geantă cu care se transportă acte diplomatice și care nu se controlează la vamă. [< fr. valise, cf. it. valigia].
VALÍZĂ s. f. geamantan (mic). ♦ a-și face ~ a = a se pregăti de plecare, (p. ext.) a părăsi un loc; ~ diplomatică = geantă cu care se transportă acte diplomatice, care nu se controlează la vamă. (< fr. valise)
valíză (-ze), s. f. – Geamantan. – Mr. valiță. Fr. valise, în mr. prin intermediul ngr. βαλίτσα.
valiză f. geantă: cu valiza în spinare AL. (= fr. valise).
*valíză f., pl. e (fr. valise, d. it. valigia). Barb. Geamantan saŭ geantă. V. tașcă.
VALI s. geamantan, (pop.) cufăr.
a-și da foc la valiză expr. a face o gafă ireparabilă, cu consecințe neplăcute.

Valiză dex online | sinonim

Valiză definitie

Intrare: valiză
valiză substantiv feminin