Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru valabil

VALABÍL, -Ă, valabili, -e, adj. Care este recunoscut, admis, acceptat ca fiind bun, adevărat, autentic. ♦ Spec. Care întrunește condițiile cerute de lege, de o autoritate; pe baza căruia se conferă cuiva un anumit drept. – Din fr. valable.
VALÁBIL, -Ă, valabili, -e, adj. Care este recunoscut, admis, acceptat ca fiind bun, adevărat, autentic. ♦ Spec. Care întrunește condițiile cerute de lege, de o autoritate; pe baza căruia se conferă cuiva un anumit drept. – Din fr. valable.
VALÁBIL, -Ă, valabili, -e, adj. Care trebuie (sau poate fi) recunoscut, admis, acceptat ca fiind bun, autentic. Nu puteam să răspund decît într-un mod egal, valabil pentru amîndoi. GALACTION, O. I 232. Ce e valabil pentru o regiune nu ar urma să fie necesar valabil pentru celelalte regiuni. REBREANU, R. I 261. ♦ Care întrunește condițiile cerute de o lege, de o autoritate; pe baza căruia se conferă cuiva un anumit drept. Testament valabil. ▭ Biletul [de metrou] încetează de a fi valabil numai cînd ieși la suprafață. STANCU, U.R.S.S. 20.
valábil adj. m., pl. valábili; f. valábilă, pl. valábile
valábil adj. m., pl. valábili; f. sg. valábilă, pl. valábile
VALÁBIL adj. 1. bun. (Bani ~.) 2. v. autentic.
Valabil ≠ nevalabil
VALÁBIL, -Ă adj. 1. Care are valoare. 2. Care poate fi acceptat (ca plată, ca mărturie etc.); acceptabil. 3. Care este întărit cu toate formele legale. [Cf. fr. valable, lat. valabilis < valere – a fi sănătos].
VALÁBIL, -Ă adj. care are valoare; care poate fi acceptat; acceptabil. ◊ care întrunește condițiile cerute de lege, de o autoritate. (< fr. valable)
valabil a. care are valoare: bun, acceptabil.
*valábil, -ă adj. (fr. valable, d. valoir, a valora). Care are valoare, bun, acceptabil: un bilet valabil pentru toate trenurile, scuză valabilă.
VALABIL adj. 1. bun. (Bani ~.) 2. autentic, (rar) valid. (Un act, un testament ~.)
valabil, -ă, valabili, -e adj. (d. oameni) înțelegător, de treabă.

Valabil dex online | sinonim

Valabil definitie

Intrare: valabil
valabil adjectiv