Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru vagonet

VAGONET, vagonete, s. n. Vagon (1) de dimensiuni mici, care circulă pe șine cu ecartament îngust, folosit pentru transportul de materiale la lucrări forestiere și de terasament, în fabrici, în mine, pe șantiere etc. ♦ Vehicul de funicular care circulă suspendat pe un cablu. – Din fr. wagonnet.
VAGONÉT, vagonete, s. n. Vagon (1) de dimensiuni mici, care circulă pe șine cu ecartament îngust, folosit pentru transportul de materiale la lucrări forestiere și de terasament, în fabrici, în mine, pe șantiere etc. ♦ Vehicul de funicular care circulă suspendat pe un cablu. – Din fr. wagonnet.
VAGONÉT, vagonete, s. n. Vagon de dimensiuni mici care circulă pe șine cu ecartament îngust și cu care se transportă materiale și oameni la lucrări forestiere, la construcții, în mine etc. Fără vorbă, s-a apropiat de vagonet, l-a apucat de tampon și cu o singură mișcare a smuls roțile înfundate în noroi și le-a pus din nou pe șine. V. ROM. martie 1953, 97. Vorbesc pe peron înainte de zori, așteptînd să se urce pe vagonetile pe care le vor împinge pe linie. DUMITRIU, B. F. 78. Vagonete, care grele și automobile urcă și coboară veșnic pe rețeaua căilor de ieri create. GALACTION, O. I 314. ♦ Vagon mic, deschis, care circulă suspendat pe cablul funicularelor.
vagonét s. n., pl. vagonéte
vagonét s. n., pl. vagonéte
VAGONÉT s.n. Vagon mic care circulă pe o linie ferată îngustă, folosită mai ales la lucrări forestiere sau în fabrici, pe șantiere etc. [Var. vagonetă s.f. / < fr. wagonnet].
VAGONÉTĂ s.f. v. vagonet.
VAGONÉT s. n. vagon mic care circulă pe o cale ferată îngustă (la lucrări forestiere sau în fabrici, pe șantiere etc.). (< fr. wagonnet)
vagonet n. vagon mic întrebuințat în antreprize de lucrări.
*vagonét n., pl. e (fr. wagonnet). Vagon mic de cărat pămînt și altele la terasamente și al căruĭ coș se poate răsturna ca să se deșerte.

Vagonet dex online | sinonim

Vagonet definitie

Intrare: vagonet
vagonet substantiv neutru
vagonetă substantiv feminin