Dicționare ale limbii române

16 definiții pentru vătală

VATÁLĂ s. f. v. vătală.
VĂTÁLĂ, vătale, s. f. Organ mobil al războiului de țesut, care susține spata și permite dirijarea suveicii prin rost, menținerea paralelă a firelor de urzeală și îndesarea firului de bătătură. [Var.: vatálă s. f.] – Din bg. vatala.
VATÁLĂ, vatale, s. f. Organ mobil al războiului de țesut, care susține spata și permite dirijarea suveicii prin rost, menținerea paralelă a firelor de urzeală și îndesarea firului de bătătură. [Var.: (pop.) vătală s. f.] – Din bg. vatala (pl.).
VĂTÁLĂ s. f. v. vatală.
VATÁLĂ, vatale, s. f. Fiecare din cele două lemne orizontale și paralele în care se fixează spata războiului; p. ext. întregul dispozitiv care susține și poartă spata. Sunetele ritmice al suveicei și al vatalelor... mai curînd îmi creau o atmosferă prielnică și odihnitoare. SADOVEANU, O. VIII 212. Pe aiurea o trage pe mireasă cu vatala, ca să-i meargă țesutul cu spor. SEVASTOS, N. 259. Cu suveica nu știi da, Cu vatala. tot așa, Da la joc haida, haida. ȘEZ. II 68. ♦ Cadrul de lemn al jugului de la joagăr, în care se fixează pînza ferăstrăului. – Variantă: vătálă (SANDU-ALDEA, D. N. 181, CREANGĂ,O.A. 33, BELDICEANU, P. 68) s. f.
VĂTÁLĂ s. f. v. vatală.
vătálă s. f., g.-d. art. vătálei; pl. vătále
vatálă s. f., g.-d. art. vatálei; pl. vatále
vătálă s. f., pl. vătále
VATÁLĂ s. (TEHN.) (pop.) brâglă. (~ la războiul de țesut.)
vătálă (-le), s. f. – Organ mobil al războiului de țesut. Bg. vatala, vatalo (Tiktin; Conev 61), cf. slov. vatal.
VATÁLĂ ~e f. la pl. Dispozitiv mobil constând din două piese orizontale, în care se prinde spata la războiul de țesut. /<bulg. vatala
brâgle f. pl. în Oltenia și Tr.: vatale (la stative). [Origină necunoscută].
vatale f. pl. V. băteală: vatala de sus și de jos. [Bulg. VATALI].
vatálă f., pl. e (bg. vátalo, pl. vatala). Pl. Cele doŭă lemne (care formează un cadru cu altele doŭă micĭ) care țin spata războĭuluĭ de țesut. – În Olt. brîgle.
VATA s. (TEHN.) (pop.) brîglă. (~ la războiul de țesut.)

Vătală dex online | sinonim

Vătală definitie

Intrare: vatală
vătală substantiv feminin
vatală substantiv feminin