Dicționare ale limbii române

2 intrări

23 definiții pentru uzină

UZINÁ, uzinez, vb. I. Tranz. (Rar) A prelucra un material în uzină cu ajutorul unei mașini-unelte. – Din fr. usiner.
UZÍNĂ, uzine, s. f. 1. Întreprindere industrială de mari proporții dotată cu mașini, agregate, instalații etc. în care se produc utilaje, semifabricate sau materii prime pentru alte industrii. 2. Instalație producătoare de energie electrică, termică sau de alimentare cu apă a unei așezări, a unei zone, a unei locuințe. 3. (În sintagma) Uzina verde = natura, vegetația privite ca sursă de energie și hrană. – Din fr. usine.
UZINÁ, uzinez, vb. I. Tranz. (Rar) A prelucra un material în uzină cu ajutorul unei mașini-unelte. – Din fr. usiner.
UZÍNĂ, uzine, s. f. 1. Întreprindere industrială de mari proporții în care se produc utilaje, semifabricate sau materii prime pentru alte industrii. 2. Instalație producătoare de energie electrică, termică sau de alimentare cu apă a unei așezări, a unei zone, a unei locuințe. (În sintagma) Uzina verde = natura, vegetația privite ca sursă de energie și hrană. – Din fr. usine.
UZÍNĂ, uzine, s. f. 1. Întreprindere industrială de mari proporții, organizată pe bază de diviziune a muncii, în care se produc în special utilaje, semifabricate sau materii prime pentru alte industrii. Uriașă, Cu ochii ageri scăpărînd, Uzina pare-o sentinelă De neclintit, de neînfrînt. FRUNZĂ, Z. 40. ◊ Fig. [Patronii] trebuie să înțeleagă odată pentru totdeauna că forța brațelor noastre întrece forța tuturor motoarelor, noi sîntem adevărata uzină, sîntem uzina vie. SAHIA, N. 36. 2. Instalație producătoare de energie electrică sau de alimentare cu apă a unei așezări omenești (mai mari). Uzina electrică a orașului funcționează ca și înainte de război. STANCU, U.R.S.S. 185.
uziná (a ~) vb., ind. prez. 3 uzineáză
uzínă s. f., g.-d. art. uzinei; pl. uzíne
uziná vb., ind. prez. 1 sg. uzinéz, 3 sg. și pl. uzineáză
uzínă s. f., g.-d. art. uzínei; pl. uzíne
uziná vb., ind. prez. 3 uzineáză
UZÍNĂ s. fabrică, (reg.) mașină, (germanism, în Ban.) verc, (înv.) cherhana. (~ de produse feroase, de medicamente.)
UZINÁ vb. I. tr. A prelucra un material cu ajutorul unei mașini-unelte. ♦ A fabrica un produs într-o uzină. [< fr. usiner].
UZÍNĂ s.f. Întreprindere industrială de proporții mari, organizată pe bază de diviziune a muncii, în care se fac în special lucrări de utilaj, se produc semifabricate sau materiale pentru alte industrii, pentru fabrici etc. ♦ Centrală de forță pentru alimentarea cu energie electrică sau cu apă a unei localități. [< fr. usine].
UZINÁ vb. tr. 1. a prelucra un material în uzină cu ajutorul unei mașini-unelte. 2. a fabrica un produs într-o uzină. (< fr. usiner)
UZÍNĂ s. f. 1. unitate industrială mare, organizată pe bază de diviziune a muncii, în care se fac în special lucrări de utilaj, se produc semifabricate sau materiale pentru alte industrii, pentru fabrici etc. 2. centrală de forță furnizoare de energie electrică, termică, de apă etc. (< fr. usine)
A UZINÁ ~éz tranz. 1) (materiale) A produce la o uzină. 2) (piese) A prelucra cu ajutorul mașinilor-unelte. /<fr. usiner
UZÍNĂ ~e f. Întreprindere industrială de mari proporții, care produce, în special, utilaje și semifabricate. ~ de mașini agricole. ~ de frigidere.~ (termo)electrică complex de instalații și de construcții pentru transformarea energiei termice în energie electrică. [G.-D. uzinei] /<fr. usine
uzină f. stabiliment industrial care întrebuințează mașini puternice.
*uzínă f., pl. e (fr. usine, d. lat. officina, oficină). Fabrică metalurgică, electrică, de gaz ș. a.
UZI s. fabrică, (reg.) mașină, (germanism, în Ban.) verc, (înv.) cherhana. (~ de produse feroase.)
návă-uzínă s. f. (mar.) Navă special amenajată pentru a prepara peștele ◊ „Aflată în largul mărilor și oceanelor, nava-uzină aprovizionată continuu de pescarii de pe 11 traulere norvegiene, prelucrează anual 200000 tone de pește (în condiții igienice excepționale, ținând seama de abundența de apă și înalta tehnicitate a instalațiilor), transformându-le în 45000 tone de produse semifinite.” R.l. 17 X 70 p. 6. ◊ „Fundația «Greenpeace» a anunțat [...] că va lansa o nouă campanie în Oceanul Atlantic împotriva pescuitului de balene [...] Membrii fundației au indicat că vor folosi următoarea metodă: la bordul unor bărci pneumatice, se vor interpune între cetacee și navele-uzină, ce au echipament special de vânare a balenelor.” R.l. 6 VI 78 p. 6 (din navă + uzină, după fr. navire-usine; DMN 1965; D.Tr., DT)
tráuler-uzínă s. n. Trauler pe care este amenajată și o uzină de prelucrare a peștelui ◊ „La șantierele navale din Gdansk se află în construcție un nou trauler-uzină, care depășește prin proporții tot ceea ce s-a construit până acum în Polonia în acest domeniu.” Sc. 16 V 78 p. 5 (din trauler + uzină)
uzínă-pilót s. f. Uzină cu rol de model ◊ „Prima uzină-pilot din lume pentru transformarea apei de mare în apă potabilă, cu ajutorul energiei solare, a fost inaugurată la Puerto Penasco, în statul mexican Sonora.” Sc. 8 I 64 p. 3. ◊ „«Anaconda» exploatează deja o uzină-pilot care fabrică aluminiu din argilă.” Sc. 11 V 74 p. 6. ◊ „La Orléans (Franța) a fost inaugurat primul centru de recuperare totală a deșeurilor. Uzina-pilot este capabilă să trateze două tone de resturi menajere pe oră.” R.l. 20 X 77 p. 6; v. și I.B. 25 IV 84 p. 8 (din fr. usine-pilote; DMN 1968)

Uzină dex online | sinonim

Uzină definitie

Intrare: uzină
uzină substantiv feminin
Intrare: uzina
uzina conjugarea a II-a grupa I verb tranzitiv