Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

23 defini╚Ťii pentru uzina

UZIN├ü, uzinez, vb. I. Tranz. (Rar) A prelucra un material ├«n uzin─â cu ajutorul unei ma╚Öini-unelte. ÔÇô Din fr. usiner.
UZ├ŹN─é, uzine, s. f. 1. ├Äntreprindere industrial─â de mari propor╚Ťii dotat─â cu ma╚Öini, agregate, instala╚Ťii etc. ├«n care se produc utilaje, semifabricate sau materii prime pentru alte industrii. 2. Instala╚Ťie produc─âtoare de energie electric─â, termic─â sau de alimentare cu ap─â a unei a╚Öez─âri, a unei zone, a unei locuin╚Ťe. 3. (├Än sintagma) Uzina verde = natura, vegeta╚Ťia privite ca surs─â de energie ╚Öi hran─â. ÔÇô Din fr. usine.
UZIN├ü, uzinez, vb. I. Tranz. (Rar) A prelucra un material ├«n uzin─â cu ajutorul unei ma╚Öini-unelte. ÔÇô Din fr. usiner.
UZ├ŹN─é, uzine, s. f. 1. ├Äntreprindere industrial─â de mari propor╚Ťii ├«n care se produc utilaje, semifabricate sau materii prime pentru alte industrii. 2. Instala╚Ťie produc─âtoare de energie electric─â, termic─â sau de alimentare cu ap─â a unei a╚Öez─âri, a unei zone, a unei locuin╚Ťe. (├Än sintagma) Uzina verde = natura, vegeta╚Ťia privite ca surs─â de energie ╚Öi hran─â. ÔÇô Din fr. usine.
UZ├ŹN─é, uzine, s. f. 1. ├Äntreprindere industrial─â de mari propor╚Ťii, organizat─â pe baz─â de diviziune a muncii, ├«n care se produc ├«n special utilaje, semifabricate sau materii prime pentru alte industrii. Uria╚Ö─â, Cu ochii ageri sc─âp─âr├«nd, Uzina pare-o sentinel─â De neclintit, de ne├«nfr├«nt. FRUNZ─é, Z. 40. ÔŚŐ Fig. [Patronii] trebuie s─â ├«n╚Ťeleag─â odat─â pentru totdeauna c─â for╚Ťa bra╚Ťelor noastre ├«ntrece for╚Ťa tuturor motoarelor, noi s├«ntem adev─ârata uzin─â, s├«ntem uzina vie. SAHIA, N. 36. 2. Instala╚Ťie produc─âtoare de energie electric─â sau de alimentare cu ap─â a unei a╚Öez─âri omene╚Öti (mai mari). Uzina electric─â a ora╚Öului func╚Ťioneaz─â ca ╚Öi ├«nainte de r─âzboi. STANCU, U.R.S.S. 185.
uziná (a ~) vb., ind. prez. 3 uzineáză
uz├şn─â s. f., g.-d. art. uzinei; pl. uz├şne
uzin├í vb., ind. prez. 1 sg. uzin├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. uzine├íz─â
uz├şn─â s. f., g.-d. art. uz├şnei; pl. uz├şne
uziná vb., ind. prez. 3 uzineáză
UZ├ŹN─é s. fabric─â, (reg.) ma╚Öin─â, (germanism, ├«n Ban.) verc, (├«nv.) cherhana. (~ de produse feroase, de medicamente.)
UZIN├ü vb. I. tr. A prelucra un material cu ajutorul unei ma╚Öini-unelte. ÔÖŽ A fabrica un produs ├«ntr-o uzin─â. [< fr. usiner].
UZ├ŹN─é s.f. ├Äntreprindere industrial─â de propor╚Ťii mari, organizat─â pe baz─â de diviziune a muncii, ├«n care se fac ├«n special lucr─âri de utilaj, se produc semifabricate sau materiale pentru alte industrii, pentru fabrici etc. ÔÖŽ Central─â de for╚Ť─â pentru alimentarea cu energie electric─â sau cu ap─â a unei localit─â╚Ťi. [< fr. usine].
UZINÁ vb. tr. 1. a prelucra un material în uzină cu ajutorul unei mașini-unelte. 2. a fabrica un produs într-o uzină. (< fr. usiner)
UZ├ŹN─é s. f. 1. unitate industrial─â mare, organizat─â pe baz─â de diviziune a muncii, ├«n care se fac ├«n special lucr─âri de utilaj, se produc semifabricate sau materiale pentru alte industrii, pentru fabrici etc. 2. central─â de for╚Ť─â furnizoare de energie electric─â, termic─â, de ap─â etc. (< fr. usine)
A UZIN├ü ~├ęz tranz. 1) (materiale) A produce la o uzin─â. 2) (piese) A prelucra cu ajutorul ma╚Öinilor-unelte. /<fr. usiner
UZ├ŹN─é ~e f. ├Äntreprindere industrial─â de mari propor╚Ťii, care produce, ├«n special, utilaje ╚Öi semifabricate. ~ de ma╚Öini agricole. ~ de frigidere. ÔŚŐ ~ (termo)electric─â complex de instala╚Ťii ╚Öi de construc╚Ťii pentru transformarea energiei termice ├«n energie electric─â. [G.-D. uzinei] /<fr. usine
uzin─â f. stabiliment industrial care ├«ntrebuin╚Ťeaz─â ma╚Öini puternice.
*uz├şn─â f., pl. e (fr. usine, d. lat. officina, oficin─â). Fabric─â metalurgic─â, electric─â, de gaz ╚Ö. a.
UZINĂ s. fabrică, (reg.) mașină, (germanism, în Ban.) verc, (înv.) cherhana. (~ de produse feroase.)
n├ív─â-uz├şn─â s. f. (mar.) Nav─â special amenajat─â pentru a prepara pe╚Ötele ÔŚŐ ÔÇ×Aflat─â ├«n largul m─ârilor ╚Öi oceanelor, nava-uzin─â aprovizionat─â continuu de pescarii de pe 11 traulere norvegiene, prelucreaz─â anual 200000 tone de pe╚Öte (├«n condi╚Ťii igienice excep╚Ťionale, ╚Ťin├ónd seama de abunden╚Ťa de ap─â ╚Öi ├«nalta tehnicitate a instala╚Ťiilor), transform├óndu-le ├«n 45000 tone de produse semifinite.ÔÇŁ R.l. 17 X 70 p. 6. ÔŚŐ ÔÇ×Funda╚Ťia ┬źGreenpeace┬╗ a anun╚Ťat [...] c─â va lansa o nou─â campanie ├«n Oceanul Atlantic ├«mpotriva pescuitului de balene [...] Membrii funda╚Ťiei au indicat c─â vor folosi urm─âtoarea metod─â: la bordul unor b─ârci pneumatice, se vor interpune ├«ntre cetacee ╚Öi navele-uzin─â, ce au echipament special de v├ónare a balenelor.ÔÇŁ R.l. 6 VI 78 p. 6 (din nav─â + uzin─â, dup─â fr. navire-usine; DMN 1965; D.Tr., DT)
tr├íuler-uz├şn─â s. n. Trauler pe care este amenajat─â ╚Öi o uzin─â de prelucrare a pe╚Ötelui ÔŚŐ ÔÇ×La ╚Öantierele navale din Gdansk se afl─â ├«n construc╚Ťie un nou trauler-uzin─â, care dep─â╚Öe╚Öte prin propor╚Ťii tot ceea ce s-a construit p├ón─â acum ├«n Polonia ├«n acest domeniu.ÔÇŁ Sc. 16 V 78 p. 5 (din trauler + uzin─â)
uz├şn─â-pil├│t s. f. Uzin─â cu rol de model ÔŚŐ ÔÇ×Prima uzin─â-pilot din lume pentru transformarea apei de mare ├«n ap─â potabil─â, cu ajutorul energiei solare, a fost inaugurat─â la Puerto Penasco, ├«n statul mexican Sonora.ÔÇŁ Sc. 8 I 64 p. 3. ÔŚŐ ÔÇ×┬źAnaconda┬╗ exploateaz─â deja o uzin─â-pilot care fabric─â aluminiu din argil─â.ÔÇŁ Sc. 11 V 74 p. 6. ÔŚŐ ÔÇ×La Orl├ęans (Fran╚Ťa) a fost inaugurat primul centru de recuperare total─â a de╚Öeurilor. Uzina-pilot este capabil─â s─â trateze dou─â tone de resturi menajere pe or─â.ÔÇŁ R.l. 20 X 77 p. 6; v. ╚Öi I.B. 25 IV 84 p. 8 (din fr. usine-pilote; DMN 1968)

Uzina dex online | sinonim

Uzina definitie

Intrare: uzin─â
uzin─â substantiv feminin
Intrare: uzina
uzina conjugarea a II-a grupa I verb tranzitiv