Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru utiliza

UTILIZ├ü, utilizez, vb. I. Tranz. A ├«ntrebuin╚Ťa (cu folos), a folosi. ÔÇô Din fr. utiliser.
UTILIZ├ü, utilizez, vb. I. Tranz. A ├«ntrebuin╚Ťa (cu folos), a folosi. ÔÇô Din fr. utiliser
UTILIZ├ü, utilizez, vb. I. Tranz. A ├«ntrebuin╚Ťa, a folosi. Mi-am f─âcut socoteal─â c─â r─âm├«ne aci un capital politic neutilizat. C. PETRESCU, ├Ä. II 169. Observator precis ╚Öi realist... [scriitorul] utilizeaz─â, pentru a explica ╚Öi a se explica, tot domeniul cuno╚Ötin╚Ťelor umane. IBR─éILEANU, S. 227.
utilizá (a ~) vb., ind. prez. 3 utilizeáză
utiliz├í vb., ind. prez. 1 sg. utiliz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. utilize├íz─â
UTILIZ├ü vb. 1. v. aplica. 2. v. folosi. 3. v. circula. 4. v. uza. 5. a (se) folosi, a ├«ntrebuin╚Ťa, a se servi, a se sluji, a umbla, a uza. (~ diverse tertipuri.) 6. v. practica. 7. v. consuma.
UTILIZ├ü vb. I. tr. A ├«ntrebuin╚Ťa, a folosi. [< fr. utiliser].
UTILIZ├ü vb. tr. a ├«ntrebuin╚Ťa, a folosi. (< fr. utiliser)
A UTILIZ├ü ~├ęz tranz. A pune ├«n practic─â; a folosi; a ├«ntrebuin╚Ťa; a aplica. /<fr. utiliser
utilizà v. a trage folos din ceva.
*utiliz├ęz v. tr. (d. util; fr. utiliser). M─â folosesc de, ├«ntrebuin╚Ťez: a utiliza o ma╚Öin─â, o carte, ni╚Öte ban─ş.
UTILIZA vb. 1. a aplica, a folosi, a ├«ntrebuin╚Ťa, (rar) a practica. (A ~ o nou─â metod─â.) 2. a (se) folosi, a ├«ntrebuin╚Ťa, a (se) servi, a (se) sluji. (La ce se ~ acest dispozitiv?) 3. a circula, a se folosi, a se ├«ntrebuin╚Ťa, a se uzita, (├«nv.) a se politici. (Aceste cuvinte se ~ ├«n mod curent.) 4. a (se) folosi, a ├«ntrebuin╚Ťa, a recurge, a se servi, a se sluji, a uza, (├«nv. ╚Öi pop.) a prinde, (reg.) a vesteg─âlui. (Se teme s─â ~ o disciplin─â prea sever─â.) 5. a (se) folosi, a ├«ntrebuin╚Ťa, a se servi, a se sluji, a umbla, a uza. (~ diverse tertipuri.) 6. a (se) folosi, a (se) ├«ntrebuin╚Ťa, a (se) practica. (Un obicei care se ~ de mult─â vreme.) 7. a consuma, a folosi, a ├«ntrebuin╚Ťa. (├«nv.) a metahirisi. (A ~ 2 m de sfoar─â pentru...)

Utiliza dex online | sinonim

Utiliza definitie

Intrare: utiliza
utiliza conjugarea a II-a grupa I verb tranzitiv