Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru urechiușă

URECHIÚȘĂ, urechiușe, s. f. 1. Diminutiv al lui ureche. 2. Ciupercă comestibilă cu pălăria în formă de pâlnie de culoare galbenă-portocalie sau roșcată (Cantharellus cibarius). ♦ (Bot.) Urechea-babei. 3. (Pop.; la pl.) Colțunași umpluți cu carne, care se fierb în supă. – Ureche + suf. -ușă.
URECHIÚȘĂ, urechiușe, s. f. 1. Diminutiv al lui ureche. 2. Ciupercă comestibilă cu pălăria în formă de pâlnie de culoare galbenă-portocalie sau roșcată (Cantharellus cibarius). ♦ (Bot.) Urechea-babei. 3. (Pop.) Colțunași umpluți cu carne, care se fierb în supă. – Ureche + suf. -ușă.
URECHIÚȘĂ, urechiușe și urechiuși, s. f. 1. Diminutiv al lui ureche. Își potrivea cerceii ieftini și-și freca sfîrcurile urechiușelor. SADOVEANU, O. VIII 215. Iapa cîmpii apuca, Urechiușele-și culca, Urma mînzului călca. ALECSANDRI, P. P. 151. 2. Nume dat la mai multe ciuperci: a) ciupercă comestibilă cu pălăria în formă de pîlnie de culoare roz-portocalie sau roșcată; crește în pădurile de munte (Cantharellus cibarius). Scurgea dintr-un ceaun apa clocotită, în care fiersese niște drele și niște urechiuși. HOGAȘ, M. N. 65; b) ciupercă comestibilă cartilaginoasă, de culoare roz-portocalie, care crește pe pămînt și pe lemne putrede (Guepinia helvelloides); c) urechea-babei. 3. (Popular, mai ales la pl.) Colțunași umpluți cu carne, care se fierb în supă. Supă... cu tocmagi sau cu urechiușe mici. ȘEZ. XII 6.
urechiúșă s. f., g.-d. art. urechiúșei; pl. urechiúșe
urechiúșă s. f., g.-d. art. urechiúșei; pl. urechiúșe
URECHIÚȘĂ s. (BOT.; Peziza aurantia) urechea-babei, (reg.) babă.
URECHIÚȘĂ s. v. burete-galben, urechelniță.
URECHIÚȘĂ ~e f. Ciupercă comestibilă de culoare galbenă-portocalie, cu margini văluroase, ridicate în sus; urechea-babei. /ureche + suf. ~ușă
urechĭúșă f., pl. e și ĭ. Ureche mică. Un fel de cĭupercă comestibilă numită uneorĭ și dreahlă. Trans. Alt fel de cĭupercă comestibilă numită și gălbior (cantharellus cibárius și edúlis) și alta, tot comestibilă (tremella helvelloides). V. gheabă și hrib.
urechiușă s. v. BURETE-GALBEN. URECHELNIȚĂ.
URECHIUȘĂ s. (BOT.; Peziza aurantia) urechea-babei, (reg.) babă.

Urechiușă dex online | sinonim

Urechiușă definitie

Intrare: urechiușă
urechiușă 2 pl. -i substantiv feminin
urechiușă 1 pl. -e substantiv feminin