Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru universitate

UNIVERSITÁTE, universități, s. f. Instituție de învățământ superior cu mai multe facultăți și secții, organizată pe facultăți și secții, care pregătește specialiști în științele tehnice economice, umanistice și ale naturii. ◊ (Ieșit din uz) Universitate de partid = școală superioară în care se preda ca disciplină de bază marxism-leninismul. Universitate populară = instituție pentru educația adulților, având ca formă principală de activitate cicluri de prelegeri din domenii variate. ♦ Localul acestor instituții. – Din fr. université, lat. universitas, -atis.
UNIVERSITÁTE, universități, s. f. Instituție de învățământ superior cu mai multe facultăți și secții. ◊ (Ieșit din uz) Universitate de partid = școală superioară în care se preda ca disciplină de bază marxism-leninismul. Universitate populară = instituție pentru educația adulților, având ca formă principală de activitate ciclul de prelegeri din domenii variate. ♦ Localul acestor instituții. – Din fr. université, lat. universitas, -atis.
UNIVERSITÁTE, universități, s. f. Instituție de învățămînt superior cu mai multe facultăți, care pregătește specialiști în științele umanistice și în științele naturii. Avem aici o universitate la care cîteva sute de persoane urmează cursuri superioare de bibliografie. STANCU, U.R.S.S. 35. Soarele lasă să cadă în piața universității o lumină vie. BOGZA, A. Î. 244. E sigur că Ion-vodă nu lăsă Sucevei, drept mîngîiere, nici măcar o curte de apel sau o universitate. HASDEU, I. V. 34. Iacob Despotul... se încercă a întemeia o universitate la Cotnari. NEGRUZZI, S. I 276. ◊ Universitate serală v. seral. Universitate de partid = școală superioară de predare a marxism-leninismului.
universitáte s. f., g.-d. art. universitắții; pl. universitắți
universitáte s. f., g.-d. art. universității; pl. universități
UNIVERSITÁTE s.f. Instituție de învățământ superior care cuprinde mai multe facultăți. ♦ (Ieșit din uz) Universitate de partid = școală superioară în sistemul învățământului de partid. ♦ Universitate populară = instituție pentru educația adulților, având ca principală formă de activitate cicluri de prelegeri în diverse domenii. ♦ Clădirea unde este instalată o asemenea instituție. [Cf. fr. université, lat. universitas].
UNIVERSITÁTE s. f. instituție de învățământ superior organizată pe facultăți și secții, care pregătește specialiști de înaltă calificare. ♦ ~ populară = instituție pentru educația adulților, având ca principală formă de activitate cicluri de prelegeri în diverse domenii. ◊ clădirea unei asemenea instituții. (< fr. université, lat. universitas)
UNIVERSITÁTE ~ăți f. 1) Instituție de învățământ superior, având mai multe facultăți. ~atea de Stat din Moldova. ~ privată.~ populară instituție pentru adulți, care oferă cursanților cunoștințe generale din variate domenii. 2) Clădire unde se află această instituție. [G.-D. universității] /<fr. université, lat. universitas, ~atis
universitate f. corp de profesori numiți de Sfat spre a preda limbile, literaturile, filozofia, științele: Universitatea din București, inaugurată în 1869, se compune din Facultățile de Litere, Științe, Drept, Medicină și Teologie. Celelalte trei Universități sunt cele dela Iași, Cluj și Cernăuți.
*universitáte f. (lat. universitas, -átis, universitate). Școala cea maĭ înaltă, în ale căreĭ secțiunĭ, numite facultățĭ, se învață toate științele. Edificiu acesteĭ școale. Corpu didactic al acesteĭ școale: toată universitatea. – România are patru universitățĭ: cea din Ĭașĭ (înființată la 1860), cea din București (înființată la 1864), cea din Cernăuțĭ și cea din Cluj. Italia are 27 de universitățĭ, Francia și Germania cîte 19, Anglia 14, Statele Unite 59. Cele maĭ vechĭ universitățĭ sînt: cea din Cairo (seculu 10), Bolonia și Monpellier (sec. 11), Neapole, Florența, Viena, Heidelberg ș. a.
universitáte-fantómă s. f. ◊ „Universități-fantomă care eliberează diplome... legale. Iată un paradox semnalat pe unele meleaguri, prioritarea aparținând însă, după cât se pare, Angliei.” I.B. 8 XI 72 p. 1. ◊ „Organismul de la Strasbourg situează S.U.A. și Italia în fruntea listei «universităților-fantomă» care furnizează amatorilor «diplome à la minut», ce pot fi chiar echivalate în diferite țări occidentale.” Sc. 15 VI 74 p. 6 //din universitate + fantomă; cf. fr. faculté fantôme; DMN 1969//

Universitate dex online | sinonim

Universitate definitie

Intrare: universitate
universitate substantiv feminin